Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «10 συν 1» μέτρα για να ανακοπεί το θανατηφόρο 4ο κύμα

Γιατί ο Α. Τσίπρας ζήτησε αντικατάσταση του Θ. Πλεύρη. Ναι στην τρίτη δόση για τους άνω των 60, όχι στη μονομερή «πανδημία των ανεμβολίαστων». Οργή για την αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: «10 συν 1» μέτρα για να ανακοπεί το θανατηφόρο 4ο κύμα

H ξαφνική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο καταγραφής των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα, η επιμονή του κ. Μητσοτάκη στο αφήγημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων» και τα πρωθυπουργικά «μπρος-πίσω», εντείνουν την ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επερχόμενα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως απάντηση στο διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, προτίμησε να εστιάσει στα «10 συν 1» μέτρα που κρίνει επιτακτικά αναγκαία για την αντιμετώπιση του ιδιαιτέρως φονικού τέταρτου κύματος της πανδημίας. Κάλεσε μάλιστα (εκ νέου) την κυβέρνηση «αν δεν μπορεί ή δεν θέλει, να φύγει για να αναλάβουμε εμείς που μπορούμε και θέλουμε», αν και σ' αυτή την κρίσιμη υγειονομικά φάση έχει αποφασίσει να μην εκστομίσει τη λέξη «εκλογές».

Πέραν των μέτρων, πάντως, συνεργάτες του αναδεικνύουν τα εξής δύο στοιχεία:

* Η ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΔΥ για αλλαγή του μοντέλου καταγραφής των θανάτων παραπέμπει μεν στη γνωστή ρήση «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι», αλλά, εν προκειμένω, δείχνει ότι οι κυβερνητικοί επιτελείς «σηκώνουν τα χέρια» στην ουσία και επικεντρώνουν στην επικοινωνιακή διαχείριση των απωλειών. Και μάλιστα, όπως σημειώνουν, με κίνδυνο να οπλίσουν με επιχειρήματα τους αντιεμβολιαστές, αφού το νέο μοντέλο θα δείχνει μειωμένο τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων κατά 20%.

«Η χώρα μας ακολουθούσε μέχρι τώρα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον τρόπο καταγραφής των θανάτων. Δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός. «Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σ' αυτή τη φάση θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών», επισήμανε.

«Καμπανάκι» για τους εμβολιασμένους, αν…

* Παρά τα «καμπανάκια» επιστημόνων, η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων», για να μην αναδειχθούν οι ευθύνες της στην κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και των ΜΕΘ. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη χθες ότι «και στην Πορτογαλία έχουν κρούσματα αλλά όχι τόσους θανάτους όπως εμείς λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων» σκοντάφτει σε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι όσο το δικό μας (περί το 65%) αλλά ο αριθμός των θανάτων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Γιατί; Επειδή έχουν ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας που σηκώνει το βάρος της πανδημίας», εξηγούν.

Πέραν τούτου, επιστήμονες κύρους όπως ο καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας προειδοποιούν (με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται) ότι στους αμέσως επόμενους μήνες οι εμβολιασμένοι θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τους ανεμβολίαστους. «Στη Γαλλία που είναι εμβολιασμένο το 85% των ηλικιών άνω των 12 ετών, το 5ο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, καθώς οι ανεμβολίαστοι θα έχουν ανοσοποιηθεί ήδη με φυσικό τρόπο, μέσω της μόλυνσης, ενώ η ανοσία των εμβολιασμένων θα έχει μειωθεί κατά πολύ μετά από ένα έτος», δήλωσε χθες.

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την «υποχρεωτικότητα» της τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών και μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ευθέως αυτή τη συμφωνία στη δήλωσή του χθες το βράδυ. «Είναι ορθό να θεσμοθετηθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Πρέπει όμως να σταματήσει άμεσα η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο καθώς δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού. Οι εμβολιασμένοι νοσούμε, ευτυχώς ως επί το πλείστον ελαφρύτερα. Αλλά πολλοί μπορεί και να καταλήξουν σε ΜΕΘ όπως υπάρχουν και σήμερα, ιδίως μετά την πάροδο του εξαμήνου», σημείωσε.

Να φύγει ο Θ. Πλεύρης συν δέκα προτάσεις

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο ενέταξε την πρότασή του να αλλάξει ο υπουργός Υγείας από «πρόσωπο με κύρος και αποδοχή». Υπενθυμίζοντας για άλλη μία φορά ότι ο κ. Πλεύρης «πριν από λίγους μήνες δήλωνε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Αναδεικνύοντας τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, αφού χθες ανακοίνωσε μέτρα που πριν από δύο ημέρες απέκλειε («δεν θα υιοθετήσουμε το μοντέλο της Αυστρίας για lockdown στους ανεμβολίαστους», έλεγε), ο κ. Τσίπρας παρουσίασε δέκα προτάσεις (συν την αλλαγή υπουργού Υγείας) για να φρενάρει η πανδημία στη χώρα μας.

  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.
  • Πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν, κινδυνεύουν περισσότερο (σ.σ. ήδη ξεκίνησε η διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ με την προβολή του πρώτου σποτ).
  • Ορθή η θεσμοθέτηση της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά να σταματήσει το αφήγημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων».
  • Αυστηρότερα μέτρα εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας και στον Στρατό. («Είναι αδιανόητο να ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός»).
  • Μαζικά δωρεάν τεστ για όλους.
  • Να ακυρώσει ο κ. Μητσοτάκης τις μειώσεις των δαπανών υγείας (κατά 900 εκατ. ευρώ) που έχει προαναγγείλει στον Προϋπολογισμό για το 2022.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
  • Να ακυρώσει η κα Κεραμέως όλες τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και αιθουσών που αυξάνουν τον συνωστισμό των μαθητών. Ως εκ τούτου, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών.
  • Να ενισχυθούν άμεσα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως τα λεωφορεία, ακόμα και με επιτάξεις οχημάτων (σ.σ. όπως του Στρατού). Να εγκατασταθούν συστήματα εξαερισμού στα βαγόνια του μετρό.
  • Να επανέλθει η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα «για όσο χρειαστεί και όπου αυτό είναι εφικτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v