«Πάμε για debate εμείς κι αν θέλει, έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου», αποφάσισαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με την ΕΡΤ να δείχνει ότι υπαναχωρεί από την αρχική προϋπόθεση που είχε θέσει για να φιλοξενήσει την τηλεμαχία, δηλαδή «θα δεχτούν να μετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπανδρέου καταγγέλλει παρεμβάσεις από «εξωθεσμικά κέντρα» στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, αναφερόμενος ευθέως μάλιστα «και σε παράγοντες της δεξιάς». Παρεμβάσεις που, όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, «εκδηλώνονται είτε εναντίον στελεχών (και ιδιαιτέρως του Γιώργου Παπανδρέου καθώς βλέπουν ότι δεν εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα), είτε στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της παράταξής μας συνολικά».
Κατά τις πληροφορίες, η εν λόγω καταγγελία έγινε μετά από δημοσκοπήσεις που δείχνουν να προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος και να ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης (αφήνοντας τρίτο τον κ. Παπανδρέου και, στη συνέχεια, να ακολουθούν οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης).
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πόλεμος στον πρώην πρωθυπουργό προέρχεται από «ισχυρό εκδοτικό κέντρο» ενώ, όπως λένε, στην ίδια όχθη βρίσκονται και «ούλτρα» φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Αντιθέτως, υποστηρικτές των κύριων Λοβέρδου και Ανδρουλάκη διαπιστώνουν «εξισορροπιστική εικόνα» των δημοσκοπήσεων, επικαλούμενοι την τελευταία μέτρηση (Marc), σύμφωνα με την οποία: πρώτος στην παράσταση νίκης είναι ο κ. Παπανδρέου, πρώτος στη δημοτικότητα και στα ποσοστά θετικής γνώμης είναι ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ πρώτος στην εκλογική προτίμηση όσων ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ το 2019 είναι ο κ. Λοβέρδος…
Σε κάθε περίπτωση, όλοι παραδέχονται ότι ασφαλείς μετρήσεις δεν μπορούν να γίνουν ακόμα αφού δεν έχει διαμορφωθεί το εκλογικό σώμα. Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα υπενθύμισε δημοσίως ότι οι μετρήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του 2017 τον έδειχναν πέμπτο αλλά ήρθε δεύτερος, μετά τη Φώφη Γεννηματά.
Η καχυποψία, σε σχέση με το εκλογικό σώμα, αφορά τυχόν συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες οπαδών άλλων κομμάτων, πρωτίστως της ΝΔ και δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλεγεί ο «αρεστός» τους. Όπως ομολογούν συνεργάτες των υποψηφίων, πάντως, είναι ασαφές… «ποιος είναι αρεστός ποιου», καθώς «δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται». Ότι δηλαδή η ΝΔ επιθυμεί εκλογή Λοβέρδου και ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογή Παπανδρέου, όπως -πάντως- επιμένουν οι πληροφορίες ότι ισχύει.
29 Νοεμβρίου του debate;
Όσο για το debate, οι πέντε υποψήφιοι συμφώνησαν να γίνει στην ΕΡΤ στις 29 Νοεμβρίου, όπως έγινε και το 2017: να είναι ένα τον αριθμό, με πέντε θεματικές ενότητες και με δίλεπτες απαντήσεις ανά υποψήφιο.
Προκειμένου να πιέσουν περαιτέρω δε, τον κ. Παπανδρέου, τον καλούν να συμμετάσχει έστω και μέσω zoom, εάν δεν θέλει ή δεν μπορεί να είναι στο στούντιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου διαφωνεί με τους «πληκτικούς μονολόγους» που συνεπάγεται το παραπάνω μοντέλο και ζητά τρεις τηλεμαχίες πάνω σε ισάριθμες θεματικές ενότητες.
Πλην νέου απροόπτου, η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ώρες.