Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια μέτρα ζητά μετά την αλματώδη άνοδο των θανάτων

Το πακέτο μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τη δραματική τροπή που παίρνει η πανδημία στη χώρα. John Hopkins University: πρώτη η Ελλάδα, με 73,28 θανάτους/εκατομμύριο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια μέτρα ζητά μετά την αλματώδη άνοδο των θανάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων (όπως η Γερμανία) προβάλλεται εμφατικά από την κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τη δραματική κατάσταση στη χώρα, αλλά δεν απαντά σε ένα ερώτημα: γιατί, αφού τα κρούσματα ανεβαίνουν κι αλλού, η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη σε θανάτους από Covid;

Πρόκειται για ένα από τα επιχειρήματα που οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση όχι τόσο στη σκλήρυνση της κριτικής της στην κυβέρνηση (σ.σ. αυτό το έχει κάνει ήδη) όσο στην ανάδειξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα και, επομένως, στην άμεση λήψη μέτρων.

Πέραν των επιμέρους προτάσεων για τα μέτρα προστασίας, το βάρος πέφτει, εδώ που φτάσαμε, στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ ομολογούνται πλέον από μέλη της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, όπως από τον κ. Βασιλακόπουλο αλλά και από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα Γκάγκα, η οποία παραδέχθηκε δημοσίως ότι λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού δεν λειτουργούν όλες οι κλίνες στις Εντατικές.

Συνεπώς, αποφάσεις όπως επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων καθώς και των ασθενοφόρων τους προβάλλεται πλέον ως εκ των ων ουκ άνευ και, μάλιστα, τη στιγμή που η κυβέρνηση «σέρνει τόσες ημέρες ακόμα και την ‘επιστράτευση’ των ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία».

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει την κυβερνητική αμηχανία και άρνηση να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε τμήματα πληθυσμού που επειδή αποτελούν «το κοινό της», δεν θέλει να έλθει σε ρήξη μαζί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει εδώ και ημέρες για την υποχρεωτικότητα σε υπαλλήλους που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, όπως είναι οι κληρικοί και οι ένστολοι. Μετά το «ξεχάστε το» που διεμήνυσαν οι ένστολοι («είμαστε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των αστυνομικών, τελεία και παύλα», δήλωσε προχθές ο συνδικαλιστής αστυνομικός κ. Μπαλάσκας), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου απέκλεισε χθες την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

«Καθόλου τυχαία», όπως παρατηρούν στελέχη του κόμματος, τονίζοντας πως «όταν η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, είναι αστείο να ρίχνει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση».

Ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εξάλλου, επανέφερε προχθές τις (διατυπωμένες από καιρό) προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απορρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων: «Η στρατηγική του ‘lockdown για ανεμβολίαστους’ είναι αντιεπιστημονική, ανεφάρμοστη και κοινωνικά διχαστική, ενώ αντί να ωθεί στον καθολικό εμβολιασμό, ενισχύει το αντιεμβολιαστικό ρεύμα. Αυτό που χρειάζεται, είναι αυστηροποίηση των υγειονομικών στάνταρντ για όλους, περιορισμοί στην αναψυχή και τη νυχτερινή διασκέδαση, μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις κλειστές δομές».

Στελέχη του κόμματος, όπως η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας Δώρα Αυγέρη, αναδεικνύουν την ανάγκη διενέργειας τεστ και στους εμβολιασμένους, καθώς όλα τα στοιχεία αναφέρουν ότι ακόμα και στις ΜΕΘ νοσηλεύεται ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (περίπου 18%) ασθενών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η πρόταση για διάθεση οχημάτων του στρατού στα αστικά δρομολόγια προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει επίσης διατυπωθεί από τον κ. Τσίπρα (σε πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή), ωστόσο «το υπουργείο Μεταφορών εξάντλησε τις αποφάσεις του στην επαναφορά του δακτυλίου».

Ευρωπαϊκή «πρωτιά» στους θανάτους

Σε μία ακόμα προσπάθεια να προκληθεί ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό τον κ. Τσίπρα, κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Στο κείμενο της ερώτησης, επισημαίνεται η «μαύρη πρωτιά» που διατηρεί εδώ και πολλές ημέρες η χώρα ως προς τους θανάτους, παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800 και η χώρα μας βρίσκεται (μαζί με κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης) στην πρώτη θέση της ΕΕ σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

Αποκαλυπτική επίσης, όπως τονίζεται, είναι η πρόσφατη αναφορά (12-11-2021) του John Hopkins University (Our World in Data), με βάση την οποία η Ελλάδα καταγράφει 73,28 θανάτους/εκατομμύριο τη βδομάδα, ενώ η Κύπρος 16,74, η Ιταλία 10,75, η Πορτογαλία 7,97, η Γαλλία 7,09 και η Ισπανία 6,53.

Ως άκρως επικίνδυνη, για το σύνολο του πληθυσμού, αναφέρεται η εκ νέου «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ: σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας (ΒΙ), η τακτική δραστηριότητα των νοσοκομείων (εξωτερικά-απογευματινά ιατρεία) μειώθηκε το 2020 κατά 35%, με 3,9 εκατ. επισκέψεις λιγότερες σε σχέση με το 2019 και 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυτή η αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, όπως τονίζεται στην ερώτηση, είχε ως παράπλευρη απώλεια την πλεονάζουσα θνησιμότητα (excess mortality) στην Ελλάδα το 2020. Δηλαδή τους επιπλέον 8.405 θανάτους που σημειώθηκαν (σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας), εκ των οποίων το 45% αφορούσε μη Covid περιστατικά και τα οποία, λόγω λειτουργικής αδυναμίας των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

ΚΙΝΑΛ: Πλήρης κατάρρευση

Για πλήρη κατάρρευση «του πολυδιαφημιζόμενου επιτελικού κράτους» και στον τομέα της υγείας κάνει λόγο ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Παρά τον ένα χρόνο που πέρασε, η ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και κυρίως των ΜΕΘ έχει μείνει στον αέρα. Δεν γίνεται να θεωρούμε ως νέες ΜΕΘ χώρους ανάνηψης και χειρουργείων όπου προστέθηκε απλώς ένας αναπνευστήρας», τονίζει.

Τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο σχεδιασμό (σ.σ. όχι ως Covid free συνδρομή), ενώ παίρνει θέση για τους εμβολιασμούς. «Είναι κοινή ομολογία ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αποτύχει, καθώς βρισκόμαστε λίγο πάνω από το 60% των πλήρως εμβολιασμένων. Είναι ώρα για δύσκολες αποφάσεις. Θέτουμε θέμα διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, όπως είναι τα Σώματα Ασφαλείας», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v