Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Πρόβα …6ης Δεκεμβρίου η διαφοροποίηση στη Βουλή

Η υπερψήφιση των ρυθμίσεων για τους Ποινικούς Κώδικες από τον Α.Λοβέρδο κόντρα στη θέση του κόμματος και τα ερωτηματικά για την “επόμενη ημέρα”. Η πόλωση ζεσταίνει τις μηχανές, αστάθμητος παράγοντας… ο κορωνοϊός.

ΚΙΝΑΛ: Πρόβα …6ης Δεκεμβρίου η διαφοροποίηση στη Βουλή

Οι χαμηλοί τόνοι και η ενωτική συμπεριφορά που “επιβλήθηκαν” στο ΚΙΝΑΛ από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά διήρκεσαν μόλις δύο εβδομάδες. Η τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου επανέφερε τις (αναμενόμενες) εντάσεις, ενώ η ανοικτή διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου στην ψηφοφορία στη Βουλή για τους νέους Ποινικούς Κώδικες έκανε τις …παλιές καραβάνες του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν για “πρόβα 6ης Δεκεμβρίου”.

Με τη φράση αυτή εννοούν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις 5 Δεκεμβρίου (και, αν χρειαστεί, του δεύτερου, μία εβδομάδα αργότερα) θα δείξει εάν υπάρχουν τα περιθώρια να παραμείνει το ΚΙΝΑΛ ενωμένο ή εάν θα πάει σε διάσπαση μετά την ανάδειξη του νικητή.

Χαρακτηριστική η δήλωση του κ.Λοβέρδου ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, όχι μόνο διότι συμφωνεί με αυτό αλλά και επειδή νοιώθει “απαλλαγμένος από την ανάγκη να υπακούω σε κάποιους εσωκοκομματικούς συσχετισμούς”.

Η επίσημη θέση ήταν “παρών” καθώς εκτιμήθηκε ότι διατάξεις όπως η ποινικοποίηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων ή η απόσπαση εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, αλλοίωσαν το αρχικό στίγμα του νομοσχεδίου. Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης είχαν εισηγηθεί καταψήφιση, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι το εν λόγω νομοσχέδιο “πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ και του Ανδρέα Λοβέρδου”, όπως επισήμαναν σχετικά δημοσιεύματα, προκάλεσε τα ερωτηματικά για την “επόμενη ημέρα” στο ΚΙΝΑΛ: “αν υπάρχει τόσο σημαντική διαφοροποίηση προ κάλπης σκεφτείτε τι θα γίνει μετά”, λένε οι σκεπτικοί του κόμματος.

Covid εναντίον κάλπης

Ένα βασικό ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει κανένα στέλεχος είναι …αν θα ανοίξουν οι κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου. Εν προκειμένω, ο προβληματισμός δεν αφορά κάποια κόντρα που θα ματαιώσει τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά την εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας.

“Ακόμα και αν δεν απαγορευτούν οι δημόσιες συναθροίσεις, υπάρχει κίνδυνος να μην ρισκάρουν έξοδο από το σπίτι και μετακίνηση οι ψηφοφόροι”, σημειώνουν πηγές, πόσο μάλλον που ουδείς μπορεί να ξέρει και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνες τις ημέρες.

Από τις “πρόβες” που γίνονται, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ψηφοφόρων που αναμένεται να προσέλθουν (σε κανονικές συνθήκες), εκτιμάται ότι η παρουσία του καθενός στο εσωτερικό των εκλογικών τμημάτων θα διαρκεί ελάχιστα λεπτά.

Έχει υπολογισθεί, όπως λένε, ακόμα και το ενδεχόμενο χειρόγραφου ελέγχου των ονομάτων (για τυχόν διπλοεγγραφές) στην περίπτωση που “σκαλώσει” κάποιο από τα tablets ή προκληθεί ιντερνετικό ατύχημα.

“Πολλά θα κριθούν από την προσέλευση”, λένε, παίρνοντας ως μέτρο τους 212.000 ψηφοφόρους οι οποίοι είχαν προσέλθει στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη προέδρου το 2017.

Κατά τους αισιόδοξους, ο αριθμός θα ανέβει, καθώς η είσοδος του Γιώργου Παπανδρέου στο παιχνίδι προσέλκυσε αδρανοποιημένους οπαδούς, προκαλώντας ντόμινο κινητοποίησης στους οπαδούς των άλλων πέντε υποψηφίων.

Προς το παρόν, πάντως, ομολογούν ότι υπάρχουν απλώς ενδείξεις συμμετοχής, καθώς το κλίμα θα αρχίσει να ζεσταίνεται από αυτή την εβδομάδα.

Πλην των Παπανδρέου-Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη (σ.σ. αποτελούν την βασική τριάδα υποψηφίων κατά τις μετρήσεις), πυκνώνουν τις εξορμήσεις ανά τη χώρα και οι Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης.

Μέχρι στιγμής ουδείς από την δεύτερη “τριάδα” δείχνει διάθεση απόσυρσης, καθώς όλοι ποντάρουν σε ένα καλό ποσοστό που θα τους καταστήσει “παίκτες” στο μετεκλογικό πεδίο.

Ποιο debate;…

Μεγάλο ρίσκο θεωρείται η πόλωση ανάμεσα στους τρεις πρώτους: “είτε θα ‘τραβήξει΄ κι άλλους οπαδούς στην αναμέτρηση και στις κάλπες είτε …θα διώξει άλλους που θα δουν ότι τα περί ‘παρακαταθήκης για την ενότητα’ που άφησε η Φώφη Γεννηματά είναι κενό γράμμα”, παρατηρούν οι σκεπτικοί.

Μία πρώτη εικόνα θα δοθεί από το διαφαινόμενο ναυάγιο των debates που επρόκειτο να γίνουν ανάμεσα στους έξι υποψήφιους: ο κ.Παπανδρέου επέμεινε στην άρνησή του να γίνει μία “τηλεμαχία” ζητώντας τρεις θεματικές και μάλιστα με zoom λόγω των περιοδειών των υποψηφίων.

Οι άλλοι πέντε θέλουν δύο τηλεμαχίες (μία πριν από τον πρώτο γύρο και μία μεταξύ των δύο πρώτων πριν από τον δεύτερο γύρο) και, μάλιστα, να είναι δια ζώσης.

Χθες μάλιστα απέστειλαν ισάριθμες επιστολές στην ΕΡΤ κοινοποιώντας την πρόθεση τους να γίνει το debate.

Θεωρείται απίθανο πάντως να γίνει τέτοια τηλε-διαδικασία χωρίς τον κ.Παπανδρέου, οπότε θεωρείται πολύ πιθανό η “επιχείρηση debate” να εξελιχθεί σε κατά μόνας συνεντεύξεις - δηλαδή ο κάθε υποψήφιος μόνος του.

“Ίσως αυτό να θέλουν κατά βάθος οι περισσότεροι”, λένε οι υποψιασμένοι, παραπέμποντας στην επιλογή του καθένα να διαφυλάξει τα αδύνατα σημεία του.

Η επίσημη απόφαση εκκρεμεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v