Σε μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και για τη διαπλοκή που «χτίζει» από την αρχή της πανδημίας μέσα από τις «λίστες Πέτσα» θα προχωρήσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ στο ίδιο γήπεδο αναμένεται να έχει… συμπαίκτες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Προπομπός θεωρήθηκε η χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή, όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «απερχόμενο, τελειωμένο», τονίζοντας: «Το ξέρει ο ίδιος, το ξέρει και η διαπλοκή».
Την αφορμή για τη σημερινή μάχη θα δώσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης που έχει καταθέσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, υπό τον κ. Τσίπρα, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά την προώθηση κρατικού χρήματος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και εταιρεία δημοσκόπησης.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση θα γίνει χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γαλλία. Πηγές της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για «σύμπτωση» (σ.σ. όταν συμφωνήθηκε η ημερομηνία της συνεδρίασης δεν ήταν γνωστή η πρωθυπουργική απουσία στο εξωτερικό) και την αποδίδουν στην επιλογή του Μαξίμου να μην υπάρξει τετ α τετ αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα για το συγκεκριμένο «καυτό» θέμα.
Η Εξεταστική Επιτροπή που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση:
- Των κριτηρίων με τα οποία κατανεμήθηκαν 41 εκατ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης (πλην της εφημερίδας Documento) με επιχείρημα τη συμμετοχή τους στην καμπάνια για τον κορωνοϊό («Μένουμε σπίτι», «Μένουμε ασφαλείς». Πρόκειται για τη «λίστα Πέτσα 1» και «λίστα Πέτσα 2», που ξεσήκωσαν σφοδρές αντιδράσεις (ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο) για τη μη αιτιολογημένη κατανομή των ποσών, καθώς μέσα ενημέρωσης με ισχνή κυκλοφορία πήραν πολλαπλάσια ποσά από άλλα με πολύ μεγαλύτερη. Στον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε, δε, εμφανίσθηκαν και μέσα (sites) που είχαν διακόψει λειτουργία πριν την πανδημία, ενώ κάποια τη διέκοψαν λίγες εβδομάδες μετά τη γενναία ενίσχυση που έλαβαν.
- Την προώθηση δημόσιου χρήματος σε εταιρείες δημοσκοπήσεων για την παρουσίαση μετρήσεων υπέρ της κυβέρνησης. Εν προκειμένω, αναφέρεται ονομαστικά η εταιρεία Opinion Poll, «της οποίας ο ιδιοκτήτης, ενώ διενεργεί δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται από ΜΜΕ, αναλαμβάνει παράλληλα ‘δουλειές’ και πληρώνεται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.)». Σημειώνεται ότι θέμα για την εταιρεία αυτή είχαν εγείρει στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στις αρχές Οκτωβρίου, λέγοντας ότι από ερωτηματολόγια για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ απουσίαζε το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Την κατηγορία είχε αρνηθεί η εταιρεία.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έχουν δηλώσει ήδη οι εκπρόσωποί τους. Μένει να φανεί εάν με το «ναι» θα συνταχθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς χθες διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση του κόμματος για «παρών» και ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο Σύνταγμα χρειάζονται μόνο 120 θετικές ψήφοι για να περάσει η πρόταση και, πλην απροόπτου, υπάρχουν.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι τελειωμένος»
Όπως φάνηκε και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή χθες (στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση για τη στάση της στην πανδημία και στην ακρίβεια.
«O κ. Μητσοτάκης είναι τελειωμένος, είναι ήδη απερχόμενος πρωθυπουργός, το ξέρει και ο ίδιος, το ξέρει και η διαπλοκή που τον στηρίζει», είπε, τονίζοντας ότι «η ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς μία ώρα αρχύτερα είναι κοινωνική αναγκαιότητα, δεν είναι κομματικός στόχος».
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλαμε σε δεύτερο πλάνο την πολιτική σύγκρουση και προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή. Δείξαμε ανοχή, αποφύγαμε την πάγια πρακτική της Δεξιάς που ως αντιπολίτευση, πάντα στα δύσκολα επενδύει στην καταστροφή και υπονομεύει κάθε εθνική προσπάθεια. Προτείναμε διαρκώς λύσεις, καταθέταμε προτάσεις, προτείναμε ακόμα και υπουργό Υγείας. Πρωτοφανές να μοιραστούμε την ευθύνη. Δύο χρόνια κάναμε παραπάνω απ' ό,τι μας αναλογεί. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι υποχρέωσή μας να απαιτήσουμε, να παλέψουμε, να αγωνιστούμε να σταματήσει αυτή η κυβέρνηση το καταστροφικό της έργο. Να μπει ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία. Να σωθούν όσες περισσότερες ζωές μπορούνε τώρα να σωθούν».
Έκανε ωστόσο ένα βήμα παραπάνω και δεν περιορίστηκε στη θέση «αν δεν μπορεί ή δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να πάρει μέτρα για την πανδημία και την ακρίβεια, να φύγει»: αφενός, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι προοδευτική και, αφετέρου, απαρίθμησε τα «άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης» που θα πάρει αυτή η κυβέρνηση για να ανακουφίσει την κοινωνία «που έχει γονατίσει, έχει ματώσει».
Μεταξύ άλλων, όπως είπε, ασφαλές και τεκμηριωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με ένταξη του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που δίνει τη μάχη αυτούς τους μήνες και άμεσες προσλήψεις. Επίσης, αγορά νέων λεωφορείων ή επίταξη ιδιωτικών οχημάτων «ακόμα και του στρατού», για να αποσυμφορηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αραίωση των σχολικών αιθουσών «ακόμα και με διπλή βάρδια στα σχολεία αρχικά» για να μην υπάρχει συνωστισμός («έχουμε 30.000 κρούσματα σε παιδιά», είπε).
Βεβαίως αναφέρθηκε εκτενώς στα (επίσης) άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τα πιο βασικά).