Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ως εδώ, ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο

Αν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να αποχωρήσει, να τις πάρουμε εμείς. Έχει ευθύνη για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του. Οι αυξήσεις στο ρεύμα τον Δεκέμβρη θα είναι από 80% ως 150%.

Τσίπρας: Ως εδώ, ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο

Ανεπάρκεια και προχειρότητα στην αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι «μετρά ψήφους ενώ όλοι μετράμε κρούσματα και θανάτους».

Μιλώντας στο «ράδιο Παρατηρητής» της Θράκης, με αφορμή την περιοδεία που θα κάνει αύριο στην περιοχή, αναφέρθηκε και στην ίδια εικόνα που παρουσιάζεται στη διαχείριση της ακρίβειας, με αιχμή την εκτίναξη της τιμής του ρεύματος. «Είναι ψίχουλα τα 9 ευρώ ενίσχυσης που έγιναν 18 και τώρα γίνονται 30, όταν οι αυξήσεις στα νοικοκυριά είναι 150-200 ευρώ», ανέφερε.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε:

  • Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά τις απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το ποσοστό εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλό και τα κρούσματα σε δυσθεώρητα ύψη.
  • Η πανδημία δεν ξεκίνησε για να έχουμε αιφνιδιαστεί, διαρκεί δύο χρόνια, επομένως υπάρχουν τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες στη διαχείρισή της.
  • Η ρητορική της κυβέρνησης, ιδίως από τον Μάιο και μετά, ήταν ότι τελειώσαμε με την πανδημία, το είπε ο κ. Μητσοτάκης για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο. Το είπε και το καλοκαίρι του 2020, με τα ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη και μετά ήρθε το δεύτερο και το τρίτο κύμα. Και μας το είπε και το καλοκαίρι που μας πέρασε.
  • Η κυβέρνηση με επιπόλαιη στρατηγική έδωσε μήνυμα χαλαρότητας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ότι ξεμπερδέψαμε, δεν έχουμε κανένα θέμα, μπορούμε να ζούμε όπως ζούσαμε πριν. Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό; Όμως ήταν το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή.
  • Η πιο σημαντική ασπίδα απέναντι στην πανδημία είναι η εμπιστοσύνη και ο κ. Μητσοτάκης δεν την εκπέμπει, δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν (μαζικά). Η Ελλάδα υπολείπεται πάνω από 10-15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Δεν ενίσχυσε και δεν ενισχύει το ΕΣΥ. Γιατροί σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα εισάγουν στις ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είχε δύο χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ, δύο χρόνια να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και δεν έκανε τίποτα.
  • Για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, δεν θα είναι γενικά και αόριστα μία ευθύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε όλο αυτό το διάστημα και υπευθυνότητα και στάση αναγνώρισης της δύσκολης πραγματικότητας. Έδωσε, σε όριο υπερβολής, συναίνεση, για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κρίση.
Πόσες φορές έχω ζητήσει σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να βρούμε κοινούς τρόπους, υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, επιστημονική ομάδα κοινής αποδοχής για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις; Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται μονάχα, την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και θανάτους, να μετράει ψήφους. Αντί να σκύψει πάνω από τον ανθρώπινο πόνο και να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του, προσπαθεί να ανακαλύψει δήθεν υγειονομικούς και εθνικούς σαμποτέρ. Αντί να επιδιώκει σε μία στιγμή αγωνίας και φόβου, την ενότητα της κοινωνίας και στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, καταφεύγει στο τελευταίο καταφύγιο των ενόχων, στον διχασμό. Αντί να συζητήσει, να ακούσει, έχει καταληφθεί από το επικίνδυνο αίσθημα της καταδίωξης.

Αποδείχθηκε με το χθεσινό του διχαστικό παραλήρημα και την αλαζονική και αλλοπρόσαλλη στάση του ότι δεν διαθέτει στοιχειώδη ευαισθησία και στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης. Ως εδώ, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Είναι καιρός η πλειοψηφία της δημοκρατικής λογικής και της κοινωνικής ευθύνης να του δείξει την έξοδο, αν δεν μπορεί και δεν θέλει να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν αβοήθητοι και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει ευθύνες, οφείλει να τις αναλάβει, οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αν δεν μπορεί, ας το αφήσει να τις πάρουμε εμείς.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια

Ο κόσμος βλέπει τους λογαριασμούς να φουσκώνουν με το ίδιο εισόδημα. Βλέπει τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από πριν μία δεκαετία. Εδώ και τρία χρόνια, μετά την αύξηση που κάναμε 11%, δεν έχει αυξηθεί ούτε 0,5%. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση 2%, κοροϊδία, 50 λεπτά σε ημερήσια βάση. Δεν μπορεί πάλι να λέμε ότι φταίει η διεθνής ενεργειακή κρίση για όσα συμβαίνουν στο εισόδημα των νοικοκυριών, γιατί πάλι είμαστε πρωταθλητές στην τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά. Τον Οκτώβρη έκλεισε με υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Η ΔΕΗ σταμάτησε να λειτουργεί με κριτήριο το κοινωνικό όφελος και παίζει στον ανταγωνισμό για αύξηση τιμής ρεύματος αντί να τη συγκρατεί. Επί 4,5 χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή.

Το να εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός κάθε δύο μήνες επιδοματικές ενισχύσεις δείχνει ανεπάρκεια και προχειρότητα. Δεν μπορείς να μην κατανοείς το μέγεθος της κρίσης. Τα 9 ευρώ, που έγιναν 18 και τώρα 30, μπροστά σε αυξήσεις των 150 και 200 ευρώ στα νοικοκυριά, είναι ψίχουλα. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, μιλάμε για αυξήσεις τον Δεκέμβρη που θα είναι από 80% ως 150%. Όταν μιλάμε για 120-130% αύξηση σε τιμολόγιο, αν μία επιχείρηση πλήρωνε ρεύμα 1.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.300.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που το εισόδημα μειώνεται, που δεν υπάρχει ζήτηση και αγοραστική δύναμη, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δεινή θέση. Απέναντι σε όλα αυτά, οι ενισχύσεις τύπου 9, 20, 30 ευρώ που δίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο.

Γιατί δεν προχωρά σε ριζικές τομές όπως αυτές που προτείναμε, όπως στη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, γιατί δεν κάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, γιατί δεν δίνει ουσιαστικές επιδοτήσεις και δεν παρεμβαίνει στην πηγή των ανατιμήσεων με τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σπάσει το καρτέλ, αλλά επιδοτεί την αισχροκέρδεια;

Περιοδεία στη Θράκη

Εχει πολύ μεγάλη σημασία για εμένα και τα στελέχη μας να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να αντιλαμβανόμαστε τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και να επικοινωνούμε μαζί τους αδιαμεσολάβητα.

Εμείς δεν είμαστε κόμμα των ολιγαρχών, των εξυπηρετήσεων και της διαπλοκής. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προπαγανδίζουν και να λιβανίζουν τις προτάσεις μας. Η πανδημία, όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο και υπήρχαν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μας στέρησε αυτή τη δυνατότητα, τώρα ξεκινάμε μία ουσιαστική πορεία προς τον λαό. Μία πορεία ενημέρωσης, συζήτησης, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας και να τα ενσωματώσουμε σε έναν συγκροτημένο προγραμματικό λόγο.

Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα, δεν θα αργήσει κατά την άποψή μου, που ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα τιμωρήσει αυτούς που του υποσχέθηκαν, μετά την έξοδο από τα μνημόνια που εμείς καταφέραμε, ανάπτυξη, λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και έχουν φέρει μία τραγωδία. Το ζήτημα είναι να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια ευημερίας, προόδου, οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Οικονόμου: Καθημερινό το παραλήρημα καταστροφολογίας του Τσίπρα

«Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε περαιτέρω το καθημερινό πλέον παραλήρημα καταστροφολογίας και εργαλειοποίησης της πανδημίας, στο οποίο επιδίδεται ο κ. Τσίπρας», υπογραμμίζει ο Γιάννης Οικονόμου σε δήλωσή του, σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνικό σταθμό.  

Οπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η προσοχή μας είναι αποκλειστικά στραμμένη στην αύξηση των εμβολιασμών, την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και τη συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ. Στην αρχή της πανδημίας οι ΜΕΘ ήταν 557 και σήμερα 1277 και αυτό ο κ. Τσίπρας το αποκαλεί «τίποτα». Μιας όμως και αύριο θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, και ενδεχομένως και τα νοσοκομεία στις πόλεις αυτές, τον ενημερώνουμε από σήμερα για τα ακόλουθα:

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 2019 8 ΜΕΘ - 2021 21 ΜΕΘ και 154 επιπλέον στελέχη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Νοσοκομείο Κομοτηνής: 2019 3 ΜΕΘ – 2021 5 ΜΕΘ και επιπλέον 95 στελέχη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε κρίσεις, ένα δράμι πράξης μετράει περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v