Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση, να φύγει

«Η λέξη "εκλογές" θα ακουστεί από την ίδια την κοινωνία, όταν περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας», η διευκρίνιση. «Ο Πλεύρης τα είπε στον Τσίπρα… για να τον ακούσει η Γκάγκα». ΚΙΝΑΛ: Αδύναμη και ανίκανη κυβέρνηση.

Α. Τσίπρας: Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση, να φύγει

Η φράση «αν δεν μπορούν, να φύγουν» ακούσθηκε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα για δεύτερη φορά σε τέσσερις ημέρες. Αυτή θα είναι άλλωστε η κατάληξη και των παρεμβάσεων που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, καθώς πανδημία και ακρίβεια δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα, χωρίς να εντοπίζεται -από την αντιπολίτευση στο σύνολό της - προσπάθεια αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση.

Αίτημα για εκλογές δεν διατυπώνεται ευθέως, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, ωστόσο «όταν λες ότι μία ανίκανη κυβέρνηση πρέπει να φύγει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», όπως σημειώνουν συνεργάτες του. Με την επισήμανση ότι το αίτημα θα το προβάλει η ίδια η κοινωνία και «δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να στήσει κάλπες».

Κατά τους ίδιους, τα αδιέξοδα και οι πιέσεις από την κατάσταση στα νοσοκομεία οδήγησαν χθες στο τραγελαφικό: ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα… για να τον ακούσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας (και γιατρός η ίδια) Μίνα Γκάγκα, η οποία τα τελευταία 24ωρα έκανε δύο «προφανείς, πλην άκρως ανησυχητικές» διαπιστώσεις:

  • Πρώτον, ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν κλίνες στις Εντατικές αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού δεν επαρκεί το αναγκαίο, εκπαιδευμένο, προσωπικό.
  • Δεύτερον, ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, «σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορωνοϊό ή με εγκεφαλικό» στις ΜΕΘ.

«Τα ίδια με την κα Γκάγκα είπε και ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη χθες, αλλά ο Πλεύρης σιωπά για την πρώτη και ‘ξεσπάει’ στον δεύτερο», λένε. Διότι «δεν γίνεται δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας να κάνει η κυβέρνηση προσθαφαιρέσεις κλινών, για να δείξει ότι είναι επαρκής και να μη δίνει λύση στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων που σηκώνουν όλο το βάρος της Covid με υγειονομικό προσωπικό».

«Αντί να παραληρεί στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, καλό θα ήταν να απαντήσει στις ίδιες τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγους μήνες (σ.σ. πριν υπουργοποιηθεί), ο κ. Πλεύρης δήλωνε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους».

Θεωρούν, δε, «κυνικά ειλικρινή» την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ότι «δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, αφού μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, το κυβερνητικό επιχείρημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων» έχει καταρρεύσει προ πολλού, όχι μόνο επειδή στις ΜΕΘ καταλήγουν και εμβολιασμένοι (κατά 15-18%), αλλά διότι αρχίζουν -πάλι- να κινδυνεύουν οι ασθενείς με τα περίφημα «λοιπά νοσήματα», δηλαδή τα non Covid.

Πέραν της ανεπάρκειας σε κλίνες, αρχίζει να ακούγεται (από γιατρούς) η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, επαναφέροντας τον περσινό εφιάλτη των ακυρώσεων-επεμβάσεων σε αναλογία 80-20.

Πέραν τούτων, χαρακτηρίζουν «παράλογη και εγκληματική» την επιλογή της κυβέρνησης να παρακολουθεί τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αρνούμενη να πάρει μέτρα που έχουν προτείνει οι ίδιοι οι επιστήμονες σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Και επικαλούνται το «σουρεάλ» των μέτρων, όπου ο πολίτης μπαίνει χωρίς έλεγχο στα γεμάτα λεωφορεία και στους συρμούς, αλλά στη συνέχεια οφείλει να δείχνει πιστοποιητικό εμβολιασμού για να πιει καφέ ή να μπει σε κατάστημα.

ΚΙΝΑΛ: Αδύναμη και ανίκανη κυβέρνηση

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η επίθεση του ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση στα νοσοκομεία. «Το ΕΣΥ πολιορκείται, οι υγειονομικοί περιγράφουν τραγικές καταστάσεις στα νοσοκομεία, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης προαναγγέλλουν ότι βαριά ασθενείς θα ‘επιλέγονται’ να μείνουν εκτός Εντατικών», τόνισε ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Κυβέρνηση-αμέτοχος παρατηρητής απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας, αδύναμη και ανίκανη να πάρει τολμηρά και γενναία μέτρα. Καθόλου τυχαίο ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν για τη διαχείριση της πανδημίας βρίσκεται στο ναδίρ», η κατάληξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v