Βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας, με την κυβέρνηση να έχει παραιτηθεί, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε σε έκτακτη επίσκεψη- αστραπή το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το οποίο είχε ολοκληρώσει μερικές ώρες πριν μια πολύ δύσκολη εφημερία, με συνολικά 70 εισαγωγές Covid και ύποπτων περιστατικών και με τέσσερις ασθενείς να διασωληνώνονται σε χώρους χειρουργείων, ελλείψει κλινών ΜΕΘ.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει από τον περασμένο Φλεβάρη δυο τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας και βρισκόμαστε τώρα δυστυχώς όχι στο τελευταίο μίλι αλλά σε έναν Γολγοθά, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ατελείωτος», είπε και επεσήμανε πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας και μάλιστα, δυστυχώς, πολύ νωρίτερα από πέρυσι. Στη χρονική αντιστοίχιση, είπε, με το 2020, φέτος, αρχές Νοέμβρη, είμαστε με μια σχεδόν διπλάσια επιβάρυνση από την αντίστοιχη περσινή.
Επικίνδυνα τα περί «πανδημίας ανεμβολίαστων»
Αναρωτήθηκε πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις και ζήτησε να σταματήσει η επικίνδυνη, όπως είπε, αντίληψη που διαχέεται από την κυβέρνηση στην κοινωνία ότι αυτό που ζούμε, είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. «Αυτό πέρα από το ότι είναι, θα έλεγε κανείς, ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας -που έχουν βεβαίως ευθύνη που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά φταίει και η κυβέρνηση γιατί δεν τους έχει πείσει-, είναι επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μια αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχουν εμβολιαστεί», είπε και αναφέρθηκε στο 20% των νοσηλευόμενων στις κλινικές Covid που είναι εμβολιασμένο και σε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων και στις ΜΕΘ.
«Αυτό γιατί συμβαίνει; Συμβαίνει γιατί η μετάλλαξη Δέλτα έχει μειώσει κάπως την αποτελεσματικότητα και διότι έχουμε ήδη τη γνώση ότι τα αντισώματα διαρκούν περίπου 6 μήνες. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μη συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία με το που εμβολιαστήκαμε, παρά το ότι η κυβέρνηση, μέσα στην επιπολαιότητά της, μας είπε πως είναι επιχείρηση Ελευθερία, εμβολιάστηκες, τελείωσες», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν και για την 3η δόση του εμβολίου, προκειμένου να μειωθεί η μεγάλη επιβάρυνση που έχει σήμερα το σύστημα υγείας και κυρίως να μειωθούν οι θάνατοι.
Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης οι δηλώσεις Γκάγκα
Επέκρινε την κυβέρνηση πως δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν φρόντισε για την επαρκή στελέχωση του συστήματος υγείας με το απαραίτητο προσωπικό. «Επισκέφθηκα ένα νοσοκομείο που έχει τέσσερις συμπολίτες μας διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Και επισκέπτομαι και μια πόλη, όπου έχει γίνει δωρεά 18 κλινών εντατικής θεραπείας από την Επιτροπή του 2021 και αυτές οι κλίνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Και αναρωτιέμαι: έχουν περάσει δύο χρόνια, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και υγειονομικού προσωπικού;», είπε, ενώ σχολίασε πρόσφατες δηλώσεις της κας Μίνας Γκάγκα. «Είναι δυνατόν να ακούμε δηλώσεις όπως αυτές της αναπληρώτριας υπουργού, η οποία δεν είναι πολιτικός και λέει ίσως και κάποιες αλήθειες, ότι δεν υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν τις μονάδες και τις κλίνες εντατικής θεραπείας; Δύο χρόνια μετά όμως. Και να λέει επίσης ότι θα φτάσουμε πολύ σύντομα ξανά στο σημείο να διαλέγουν οι γιατροί ποιους ανθρώπους θα σώσουν και θα βάλουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ποιους θα αφήσουν απέξω;».
Αυτές οι δηλώσεις, όπως είπε, που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, είναι ταυτόχρονα και παραδοχή της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία. «Κάθε εβδομάδα χάνουμε ένα μικρό χωριό, ο Οκτώβρης έφυγε με 1.200 συμπολίτες μας που χάθηκαν από την πανδημία, άρα λοιπόν το κρίσιμο ζήτημα για μένα είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας ο πρωθυπουργός, να παραδεχτεί τη δυσκολία, οφείλει να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις», τόνισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό, αν δεν μπορεί, να αποχωρήσει: «Αν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια υγεία και στους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε. Αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση όμως που επικρατεί στα νοσοκομεία μας, δύο χρόνια μετά και με ένα προσωπικό που έχει υποστεί τεράστια κόπωση και πια δυστυχώς ούτε καν χειροκροτείται, καμιά φορά ξυλοκοπείται κιόλας όταν διαμαρτύρεται, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί», κατέληξε.
Πλεύρης: Ψευδέστατα τα περί 18 κενών κλινών ΜΕΘ στο Παπανικολάου
Να κατεβάσει την ανάρτησή του για τις 18 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ή να το επισκεφθεί μαζί του, για να δει ότι υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Ψευδέστατα» λέει ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχουν 18 κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν, είπε ο κ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο twitter στην οποία ανέφερε: «Επισκέφτηκα το Ιπποκράτειο όπου 4 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Δίπλα, στο Παπανικολάου, 18 κρεβάτια ΜΕΘ δωρεά στο ΕΣΥ δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κυβέρνηση μας εγκατέλειψε στην τύχη μας. Αν δε μπορούν, να φύγουν να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές».
Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, υπάρχουν και φωτογραφίες. Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται στις κλίνες που υποτίθεται ότι δεν λειτουργούν. Η διαφορά, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι ότι αυτές οι κλίνες είναι για «καθαρά» περιστατικά αυτή τη στιγμή, βάσει σχεδιασμού. Δεν είναι για covid. Συνεπώς δεν μπορούν να έχουν 100% πληρότητα, γιατί δεν μπορείς να βάλεις covid περιστατικά, εκεί που έχεις καθαρά περιστατικά. Βάσει σχεδιασμού, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, μπορεί να γίνει προσαρμογή, να μπουν περιστατικά covid και να μεταφερθούν αλλού τα καθαρά περιστατικά.
Με αφορμή, δε, την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, είπε ότι τα νούμερα για τις κλίνες ΜΕΘ είναι «αμείλικτα»: Το Ιπποκράτειο είχε 8 κλίνες ΜΕΘ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Σήμερα, που ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε -μετά από εφημερία και με καταπονημένο το προσωπικό- είδε 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 κλίνες ΜΑΦ. Δηλαδή τις 8 κλίνες τις έχει κάνει 38 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: Στο Παπανικολάου, ο κ. Τσίπρας είχε 20 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα είναι 46 κλίνες ΜΕΘ. Πώς αντίκρισε τους ανθρώπους των νοσοκομείων όταν είχε κάτω από τις μισές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΘ, και γιατί αναφέρθηκε σε νοσοκομείο (Παπανικολάου) που δεν επισκέφθηκε; αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης.
Μακάρι ο κ. Τσίπρας, τον αγώνα που κάνει με τις επισκέψεις, να τον έκανε για να πείσει τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να προστατευτούν, και να μη βρεθούν σε κλίνη ΜΕΘ, είπε ο κ. Πλεύρης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μαζί με ιατρούς και νοσηλευτές, θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε, έχοντας υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, «όλοι να έχουν κλίνη ΜΕΘ, όλοι να έχουν τη θεραπεία που τους αναλογεί, ακόμα και όταν έχουν κάνει επιλογή να μην εμβολιαστούν. Και κάποια στιγμή, ο κ. Τσίπρας να κάνει την αυτοκριτική του, που (κατά τη διακυβέρνησή του) 40 και 50 άτομα, χωρίς την πανδημία, ήταν σε αναμονή κλινών ΜΕΘ, τις οποίες δεν προσέθεσε. Και όταν επισκέπτεται τα νοσοκομεία να έχει το θάρρος και να λέει: Πόσες κλίνες ΜΕΘ είχαμε το 2019 και πόσες σήμερα; Διότι ο λαϊκισμός του κ. Τσίπρα έχει ξεπεράσει και τον ίδιο του εαυτό» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο κ. Πλεύρης
Αντί να παραληρεί στη Βουλή ο Υπουργός του «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους», κ. Πλεύρης, καλό θα ήταν να απαντήσει στις ίδιες τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού του. Η κα Γκάγκα παραδέχθηκε, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πως «σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορωνοϊό ή με εγκεφαλικό» και πως δεν μας λείπουν οι υποδομές σε ΜΕΘ, αλλά «δεν έχουμε ούτε παραπάνω νοσηλευτικό, ούτε ιατρικό προσωπικό», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη.
Την ώρα, λοιπόν, που και πάλι δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται και κάποιοι χάνουν τις ζωές τους εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πλεύρης καλό θα ήταν να ζητήσει μια συγνώμη παρά να κουνάει το δάχτυλο.
Να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό ακόμη και τώρα, και όχι να παίζει τις μουσικές καρέκλες με εξουθενωμένους υγειονομικούς και κρατώντας κλειστές κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα.
Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο κ. Πλεύρης; Ανίκανος, ψεύτης, αλλά και επικίνδυνος, όσο παραμένει στη θέση του Υπουργού Υγείας, εν μέσω πανδημίας, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.