Και Χάρβαρντ και Κολούμπια και Σορβόννη και ελληνικά Πανεπιστήμια θα «φιγουράρουν» στα βιογραφικά των επιστημόνων που θα περιβάλλουν (και επισήμως, πλέον) τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τα πρόσωπα που ανήκουν ήδη στην ομάδα συμβούλων του.
Πρόκειται για το νέο think tank που θα παρουσιάσει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα συνθέτουν επιστήμονες από όλα τα επιστημονικά πεδία. Στην ουσία, πρόκειται για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις των θεματικών προγραμματικών προτάσεων του κόμματος την άνοιξη, με βασικό «εισηγητή» τον κ. Τσίπρα: για την Υγεία (νέο ΕΣΥ), το εργασιακό, την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, την κλιματική αλλαγή και το κράτος.
Με την παρουσία τους έστειλαν μήνυμα (τόσο οι ίδιοι όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι η περίφημη αριστεία, αφενός, δεν αποτελεί προνόμιο της ΝΔ και, αφετέρου, ότι οι εξ αριστερών «ειδικοί» δεν είναι αποστειρωμένοι τεχνοκράτες ή καθηγητές, αλλά μέλη μίας συλλογικότητας που δρα στο πλευρό της κοινωνίας.
Στους πιο γνωστούς (λόγω πανδημίας) ανήκει ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας (σ.σ. προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Harvard Όθωνας Ηλιόπουλος. Επίσης, λόγω εργασιακών και κλιματικής κρίσης, ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αριστείδης Καζάκος, ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών Νίκος Φαραντούρης και η ερευνήτρια της NASA και ακαδημαϊκός στο Columbia για θέματα κλιματικής κρίσης Νατάσα Ρωμανού.
Δεν είναι όλοι μέλη του κόμματος
Σ' αυτά τα πεδία, άλλωστε, δραστηριοποιούνται και οι εν λόγω επιστήμονες ενώ, στην πλειονότητά τους, προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη μετεκλογική περίοδο, με αφορμή (και) την πανδημία.
Χαρακτηριστικό του «ανοίγματος» που επιχείρησε προσωπικά ο κ. Τσίπρας είναι ότι αν και ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό χώρο, δεν είναι όλοι μέλη του κόμματος ούτε ζητήθηκε ως προαπαιτούμενο για τα νέα τους καθήκοντα να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα, όποτε γίνουν εκλογές.
Όλοι, ωστόσο, θα μετέχουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον Φεβρουάριο ως «αριστίνδην σύνεδροι»: δηλαδή δεν θα εκλεγούν από κάποια οργάνωση του κόμματος, ενώ θα έχουν δικαίωμα όχι μόνο παρέμβασης αλλά και ψήφου. Κατά τις πληροφορίες, αναμένεται η ένταξη άλλων 4-5 προσώπων στο think tank, εάν το επιτρέψουν οι ειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις τους.
Ως «σύμβουλοι του προέδρου» θα ενταχθούν σε τρεις επιμέρους ενότητες, τις οποίες θα συντονίζουν ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου, ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Στην ομάδα μετέχουν ήδη οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα, Δημήτρης Λιάκος, Τάκης Κορκολής, Γιώργος Χουλιαράκης, Ακρίτας Καϊταντζής, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παυσανίας Παπαγεωργίου και Βαγγέλης Πιλάλης.
Όλα τα ονόματα
Αναλυτικά, οι νέοι σύμβουλοι είναι οι κάτωθι:
Γρηγόρης Γεροτζιάφας: καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Όθωνας Ηλιόπουλος: αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Harvard, με ειδίκευση στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου καθώς και στην εκτέλεση στρατηγικών στην ιατρική εκπαίδευση.
Νίκος Φαραντούρης: καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών.
Αριστείδης Καζάκος: καθηγητής του Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Νατάσα Ρωμανού: ερευνήτρια της NASA και ακαδημαϊκός στο Columbia για θέματα κλιματικής κρίσης.
Διάνα Βουτυράκου: αν και 25 ετών (!) είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 2018 βγήκε πρώτη στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της Σαγκάης.
Ζωζέττα Λάλη: νομικός με μεταπτυχιακό σε ευρωπαϊκό δίκαιο, πρώην στέλεχος της Κομισιόν.
Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: πρώην αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ, η πρώτη γυναίκα σε κορυφαίο βαθμό στην ελληνική αστυνομία.
Σοφία Βιδάλη: καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης: πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δημήτρης Χριστόπουλος: κοσμήτορας του Παντείου και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Παρίσι.
Κωστής Παπαϊωάννου: πρώην γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης και διατελέσας πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.