Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή αντιπολίτευση και σαφής προειδοποίηση για «τυχόν σκάνδαλα» στο εξοπλιστικό

Συνειδητή παραπομπή από τον Α. Τσίπρα «στην εποχή του Άκη και του Γιάννου» και στο «Μαξίμου Α.Ε.». Προειδοποίηση για «ελέγχους από τις επόμενες κυβερνήσεις». Ερώτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την αρνητική πορεία της πανδημίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή αντιπολίτευση και σαφής προειδοποίηση για «τυχόν σκάνδαλα» στο εξοπλιστικό

Με μία φράση και μία κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφή τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαταλείποντας οριστικά τη μετεκλογική αμηχανία και παρέχοντας συναίνεση μόνο όταν υπάρχει το σχετικό έδαφος.

Η φράση: «Ξαναγυρίσαμε στη χρυσή δεκαετία του 2000; Στην εποχή του Άκη και του Γιάννου; Πού θα φτάσει ο λογαριασμός;», είπε κατά την εισήγησή του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, με κεντρικό θέμα την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την εν εξελίξει εξοπλιστική κούρσα των πολλών (άνω των 10) δισ. ευρώ.

Η αναφορά «στην εποχή του Άκη και του Γιάννου» δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του:

  • Άφησε σαφείς υπαινιγμούς για «τυχόν νέο εξοπλιστικό σκάνδαλο» και ξύπνησε μνήμες από τις κατηγορίες εκείνης της περιόδου για μίζες, χωρίς να πει τη λέξη.
  • «Φωτογράφισε» την πορεία που είχε η χώρα προς τη χρεοκοπία και τα μνημόνια μετά (και) από τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος: «Το αντέχουμε αυτό δημοσιονομικά; Σε μια χώρα που το χρέος της είναι πλέον πάνω από 220% του ΑΕΠ της, όπου σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία τον τελευταίο χρόνο, ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε μεταξύ 2020-2021 κατά 41%, ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12,5%. Ερωτώ, είναι λογικό αυτό;» είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιώντας την κυβέρνηση μάλιστα ότι «θα έλθουν άλλες κυβερνήσεις και θα γίνει ο έλεγχος των σημερινών πεπραγμένων σας».

Για τους παραπάνω λόγους, συν τα κενά για τη γαλλική στήριξη σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης στις θαλάσσιες ζώνες μας και τη δέσμευση για ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στις υποσαχάριες περιοχές (Σαχέλ) που έχει συμφέροντα η Γαλλία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταψηφίσει την Πέμπτη την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση δεν εκφράσθηκαν ενστάσεις, ενώ κάποιοι βουλευτές ρώτησαν αν θα ήταν προτιμότερο το «παρών» από το «όχι». Η απάντηση πως σε τόσο κρίσιμα θέματα το «παρών» δεν είναι υπεύθυνη στάση έγινε δεκτή από όλους.

Η κίνηση: Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη για την «Ώρα του Πρωθυπουργού», για την αρνητική πορεία της πανδημίας στη χώρα. Αφού επισήμανε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωράει, με την Ελλάδα να είναι 20ή σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (με το ποσοστό των εμβολιασμένων να έχει καθηλωθεί στο 55%), εστίασε στον αριθμό των θανάτων (15.000 από την αρχή της πανδημίας και 300 σε εβδομαδιαία βάση πλέον) και στην απομάκρυνση όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Τα ερωτήματα που έθεσε, ως εκ τούτων, στον πρωθυπουργό, είναι:

  1. Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για την κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;
  2. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίσει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;

Σημειώνεται ότι εξίσου σκληρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε νωρίτερα στην κυβέρνηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε 300 θανάτους την εβδομάδα και αδιαφορούν όλοι γι' αυτό».

Προσυπογράφω το «Μαξίμου Α.Ε.»

Σε ήχους «σκληρού ροκ» ξεδίπλωσε ο κ. Τσίπρας όλα τα σημεία της κριτικής του προς την κυβέρνηση νωρίτερα, μιλώντας στα όργανα του κόμματός του.

Είναι ενδεικτικό ότι παρέπεμψε σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. τη Φώφη Γεννήματα εννοούσε) που αποκάλεσαν την κυβέρνηση «Μαξίμου Α.Ε.», για να πει, «προσυπογράφω τον χαρακτηρισμό».

Αναφερόμενος στο ακροδεξιό πογκρόμ των τελευταίων ημερών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την τακτική των ίσων αποστάσεων και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της. «Η χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων δεν αποτελεί μόνο άθλια επίθεση στην Αριστερά και στην ιστορία της, ταυτόχρονα αποτελεί και ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Φτάνει λοιπόν με τον φόρο αίματος στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν και όλων όσοι υπέστησαν τη ναζιστική φρίκη. Ως εδώ. Και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v