Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Στόχευση στη Βόρεια Εύβοια, σιωπή για τα Βίλια

Αμηχανία στο Μαξίμου από την τριήμερη φωτιά στα Βίλια και «σιωπή μέχρι νεωτέρας». Πρεμιέρα καθηκόντων του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου με φουλ επίθεση στον Α. Τσίπρα. Τι απαντούν συνεργάτες του.

Κυβέρνηση: Στόχευση στη Βόρεια Εύβοια, σιωπή για τα Βίλια

Η ενασχόληση με την αποτροπή εισόδου στη χώρα νέων Αφγανών προσφύγων στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και οι ανακοινώσεις για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με την επίσημη παρουσίαση του Σταύρου Μπένου, μονοπώλησαν την πρωθυπουργική δραστηριότητα χθες.

Το γεγονός ότι δεν δόθηκε το σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη παραπέμπει (και) σε ανησυχία για την έκβαση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Βίλια Αττικής, καθώς μαίνεται επί τρεις ημέρες χωρίς να πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Δεν πέρασε απαρατήρητη, μάλιστα, η επιλογή του πρωθυπουργού να μην κάνει καμία αναφορά σ' αυτή την πυρκαγιά, παρότι το “καλωσόρισμα” στον κ. Μπένο και οι ανακοινώσεις για την βόρεια Εύβοια μεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση. Αντιθέτως, χαρακτήρισε την μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια “ευκαιρία” για μια νέα ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές, κοιτάζοντας “πέρα από το συνηθισμένο”.

Κατά τις πληροφορίες, το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη αυτής της πυρκαγιάς, καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι επικρατούσε η βεβαιότητα ότι “είναι σε έλεγχο”. Η τροπή που πήρε με τις αναζωπυρώσεις - κι ενώ ο αττικός ουρανός ήταν ήδη από το πρωί μουντός από την κάπνα - προκάλεσε ανησυχία και αμηχανία ακόμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό ότι επί δύο ώρες η Πολιτική Προστασία “δεν πατούσε το κουμπί” για την εκκένωση των Βιλίων, παρότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί, καθώς οι ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς παρέμεναν ισχυρές.

Ακόμα και “γαλάζιες” πηγές χαρακτηρίζουν… σουρεάλ την επικοινωνιακή επικέντρωση στην αποκατάσταση της βόρειας Εύβοιας χωρίς την παραμικρή αναφορά στην εν εξελίξει καταστροφή της δυτικής Αττικής.

Φουλ επίθεση… στον Τσίπρα

Σ' αυτή την “αμηχανία” δε, αποδίδουν την επιλογή του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου να κάνει “πρεμιέρα καθηκόντων” με φουλ επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα για τα Βίλια. Η κατηγορία που εξαπέλυσε ο κ. Οικονόμου για “λαϊκισμό” του κ. Τσίπρα “από την ασφάλεια των διακοπών του” αντί “να δίνει συναίνεση” προκάλεσε έκπληξη… ακόμα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας επισήμαναν ότι:

  • Πρώτον, ο κ.Τσίπρας επέδειξε άκρως συναινετική στάση (“σε βαθμό παρεξήγησης”) πριν καλά σβήσουν οι φωτιές σε βόρεια Εύβοια και Πελοπόννησο, με αφορμή την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
  • Δεύτερον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός (στη δική του συνέντευξη Τύπου) αναφέρθηκε θετικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα, αν και στη συνέχεια έσπευσε να τις απαξιώσει ως “γενικές”.
  • Τρίτον, με την αναφορά του στην “ασφάλεια των διακοπών” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “πρώτον ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκυβερνά” και, δεύτερον, “προκαλεί, διότι το τελευταίο πενθήμερο ο πρωθυπουργός ήταν άφαντος, παρότι οι συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει ότι δεν θα έφευγε από την Αθήνα”.

Ως εκ τούτων, κομματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό που ενόχλησε το Μαξίμου (και αποτυπώθηκε στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου) είναι η κατάληξη της παρέμβασης Τσίπρα: “από τις φωτιές έχουν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα και το σχέδιο του επιτελικού κράτους είναι: η φωτιά θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα”.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι ο κ. Οικονόμου θα πραγματοποιήσει το πρώτο briefing οπότε αναμένεται να δώσει απαντήσεις.

“Όχι” σε νέους Αφγανούς πρόσφυγες

Όσο για το “αφγανικό”, η συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ φέρεται ότι επικεντρώθηκε στην αποτροπή νέων προσφυγικών ροών προς τη χώρα, με ασπίδα την πάγια θέση ότι “τα ελληνικά σύνορα προς ανατολάς είναι ευρωπαϊκά σύνορα”.

Την εν λόγω επικέντρωση επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τονίζοντας εκ νέου χθες (στον Σκάι) ότι η χώρα δεν θα γίνει πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράτυπους Αφγανούς πρόσφυγες. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δε, να συζητήσει η κυβέρνηση την μετεγκατάσταση (σ.σ. σε άλλες χώρες) ευπαθών ομάδων, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της αφού φιλοξενεί 40.000 Αφγανούς, εκ των οποίων οι μισοί έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες.

Για πρώτη φορά πάντως παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει “επιστροφές” προσφύγων στο Αφγανιστάν, αν και μόλις προ δεκαημέρου, με τους Ταλιμπάν προ των πυλών της Καμπούλ, επέμενε ότι μπορούν να γίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v