Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι ανασχηματισμός: Προσήλωση στο επιτελικό κράτος και νέα «δίδυμα» στο Μαξίμου

Οι ισορροπίες και η ενίσχυση της κεντρικής ομάδας βάρυναν στις επιλογές του πρωθυπουργού. Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση Σκέρτσου «δίπλα» στον Γ.Γεραπετρίτη, η επιλογή Ταραντόπουλου ως «επόπτη» του Στ.Μπένου και ο Γ.Οικονόμου αντί της Αρ.Πελώνη. Παραμένει αγκάθι …ο κανονικός ανασχηματισμός

Μίνι ανασχηματισμός: Προσήλωση στο επιτελικό κράτος και νέα «δίδυμα» στο Μαξίμου

Νέα “βιτρίνα” της κυβέρνησης και προσήλωση στο μοντέλο του “επιτελικού κράτους” με ενίσχυσή του, είναι το στίγμα του μίνι ανασχηματισμού, που, όπως σημειώσαμε και χθες, αφορά το πρωθυπουργικό επιτελείο και όχι το συνολικό υπουργικό σχήμα.

Παράλληλα, με τις επιλογές των νέων προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την συνεχιζόμενη προώθηση εξωκομματικών παραγόντων: έθεσε μεν προ ημερών τον (πρώην ΠΑΣΟΚ) Σταύρο Μπένο επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, ωστόσο την “εποπτεία” του την ανέθεσε στον νέο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Ταραντόπουλο, ο οποίος είναι στέλεχος της ΝΔ και είχε διεκδικήσει στις εκλογές την έδρα της Μαγνησίας χωρίς να εκλεγεί.

Ο κ.Ταραντόπουλος θα είναι “το αυτί, το μάτι …και το ταμείο” του πρωθυπουργικού/επιτελικού γραφείου στο τεράστιο έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, προς υλοποίηση της απόφασης που είχε ανακοινώσει ο κ.Μητσοτάκης στο “διάγγελμά” του ότι το έργο αυτό θα περάσει στην ευθύνη του Γραφείου Πρωθυπουργού.

Την παραπάνω ισορροπία εξυπηρετεί και η προώθηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου: είναι κομματικό στέλεχος (σ.σ. είχε ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στη “Δημοκρατική Συμμαχία” αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν όλοι στη ΝΔ) και, επιπλέον, είναι αιρετός, ως βουλευτής Φθιώτιδας και του αποδίδεται “πολύ καλή” επικοινωνιακή ικανότητα.

Η Αριστοτελία Πελώνη, πέραν του ότι κρίθηκε πως δεν πέρασε επιτυχώς την δοκιμασία της ως “η φωνή και το πρόσωπο” της κυβέρνησης κατά την εξάμηνη δοκιμασία της (σ.σ. ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη στα τέλη Φεβρουαρίου), μέτρησε στα αρνητικά ότι δεν είναι βουλευτής - και δευτερευόντως ότι δεν προέρχεται από τη ΝΔ.

Η παραμονή της στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου, πάντως, οφείλεται στην εμπιστοσύνη που της δείχνει ο πρωθυπουργός.

Ο νέος ρόλος Σκέρτσου-Γεραπετρίτη

Το σήμα της προσήλωσης στο μοντέλο του “επιτελικού κράτους” αλλά και της ενίσχυσής του, εκπέμπεται από την αναβάθμιση του μέχρι χθες υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, στη θέση του υπουργού Επικρατείας.

Με την κίνηση αυτή:

- Το Μαξίμου αποκτά δύο υπουργούς Επικρατείας, γεγονός που, εκ των πραγμάτων, οριοθετεί τις αρμοδιότητες του έτερου, Γιώργου Γεραπετρίτη. Κατά ορισμένες πηγές, αυτό σημαίνει “προσήλωσή του στο νομοθετικό έργο”.

- Ο συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος περνάει στον κ.Σκέρτσο, ο οποίος “και μέχρι χθες αποτελούσε το ‘μπλοκάκι’ του πρωθυπουργού αλλά, πλέον, θα μπορεί ‘και θεσμικά να παρεμβαίνει στα μέλη της κυβέρνησης και να ελέγχει τη δουλειά τους”.

Το «εκλογικό» δίδυμο

Η μετακίνηση του έως χθες υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρου Λιβάνιου στη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενισχύει τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και συγκροτεί “γερό εκλογικό δίδυμο”.

Παρότι το σενάριο των πρόωρων, φθινοπωρινών, εκλογών έχει πλέον αδυνατίσει περισσότερο από ποτέ, η λεγόμενη “προετοιμασία της κάλπης” θα παραμείνει στις top προτεραιότητες του Μαξίμου …για όταν έλθει η ώρα.

Και ο …κανονικός ανασχηματισμός;

Όσο για το ερώτημα πότε θα γίνει ο κανονικός ανασχηματισμός, αρμόδιος να απαντήσει είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος - φυσικά - δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

Προς το παρόν, το “αγκάθι” για τις ευρείας έκτασης κυβερνητικές αλλαγές είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στον οποίον κατευθύνονται όλα τα εσωκομματικά βέλη για το καταστροφικό πύρινο επταήμερο.

Η άρνησή του να αποδεχτεί τις ευθύνες που του καταλογίζουν (όπως έκανε σαφές με το “είμαι μάχιμος και παρών” στην επίμαχη ανάρτηση του) και η δυσκολία να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο αφού έχει ταυτιστεί με το Προστασίας του Πολίτη από την εποχή… του ΠΑΣΟΚ, κάνουν τον ανασχηματισμό να παραμένει ζητούμενο.

“Θα γίνει σε δεύτερο χρόνο” ήταν η (ανεπίσημη) απάντηση μετά το χθεσινό λίφτινγκ, αλλά ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει στο αν αυτό σημαίνει πριν τη ΔΕΘ ή …πριν το νέο έτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v