Η Μύκονος δεν ανήκει στους τουριστικούς προορισμούς του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η απόφασή του να την επισκεφτεί αύριο οφείλεται στην κατάσταση που προκάλεσε το τοπικό lockdown.
Η έξαρση των κρουσμάτων, τα όλο και πιο συχνά περιστατικά εμβολιασμένων που βγαίνουν θετικοί στα τεστ και νοσούν (σ.σ. χωρίς ανάγκη νοσηλείας στη μεγάλη πλειοψηφία τους) και η αποδεδειγμένη, πλέον, έλλειψη προετοιμασίας στα νησιά, όπως έδειξαν τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα ξενοδοχεία καραντίνας, παραμένουν στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πόσο μάλλον που τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα, με τα κρούσματα να ανέρχονται στις 3.565 και το ιικό φορτίο στα λύματα να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, κυρίως στην Αττική (219%) και στη Θεσσαλονίκη (260%).
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να επισκεφτεί και τη Ρόδο, χωρίς να αποκλείεται να εμπλουτίσει το πρόγραμμα, εάν το επιβάλουν οι συνθήκες.
Στη Μύκονο θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο και τους τοπικούς φορείς, ενώ θα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των κρουσμάτων τις τέσσερις ημέρες που βρίσκονται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.
Οι πληροφορίες μάλιστα που θέλουν την κυβέρνηση να προτίθεται να επισπεύσει το «άνοιγμα» του νησιού (το Σάββατο αντί τη Δευτέρα) εγείρουν ερωτήματα: σταθεροποιήθηκαν τα νέα κρούσματα ή απέδωσε η πίεση των τουριστικών παραγόντων;
«Ουδείς μπορεί να υποτιμήσει την εν λόγω πίεση, ωστόσο οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, εάν το άνοιγμα γίνει στα τυφλά», εξηγούν αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε χθες από το βήμα της Βουλής, καθώς οι προειδοποιήσεις που είχε κάνει προ μηνός το κόμμα του και ο ίδιος για την προετοιμασία της χώρας ενόψει τουριστικής σεζόν χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση «τουριστικό σαμποτάζ».
«Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο οποίος δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό λέγοντας την αλήθεια; Εμείς, που τόσο καιρό σάς λέμε προχωρήστε με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να προλάβουμε δυσμενείς επιπτώσεις ή εσείς, που για άλλη μια χρονιά ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς μέτρα, με προχειρότητα; Μόνο σαράντα ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν στη χώρα, είναι δυνατόν να επαρκούν;» ρώτησε (ρητορικά) απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Για άλλη μία φορά, δε, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική των απειλών και να πείσει τους ανεμβολίαστους να κλείσουν τα πολυπόθητα ραντεβού.
«Η μόνιμη απάντησή σας όταν το πράγμα στραβώνει, είναι ο διχασμός. Επιμένετε να μιλάτε διαρκώς για επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για εμβολιασμένους. Με την άλλη μισή Ελλάδα όμως -γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά 45%- των ανεμβολίαστων, τι σκοπεύετε να κάνετε; Να την εξαφανίσετε; Και πώς πιστεύετε ότι εμείς, οι μισοί, οι εμβολιασμένοι, θα είμαστε ασφαλείς, όταν οι άλλοι μισοί δεν θα είναι εμβολιασμένοι; Δεν έχετε ακούσει τόσο καιρό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν μπορεί κανένας να είναι ασφαλής, όταν δεν είναι όλοι ασφαλείς;», το επιχείρημα.
Τονίζοντας εκ νέου ότι ο εμβολιασμός όλων μας «είναι αναγκαίο όπλο απέναντι στη νόσο», έθεσε και το θέμα της επανάπαυσης των εμβολιασμένων.
«Δεν πρέπει όμως να δίνετε την εντύπωση ακόμα και σε έναν εμβολιασμένο ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, ότι μπορεί να συνωστίζεται και να διασκεδάζει χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι λάθος», είπε.
Προς επίρρωση, επικαλέσθηκε τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο υγείας της Βρετανίας, σύμφωνα με τα οποία ένα ποσοστό αυτών που νοσούν στα βρετανικά νοσοκομεία είναι εμβολιασμένοι και μάλιστα δύο φορές.
«Σίγουρα αν δεν είχαν εμβολιαστεί, θα είχαν χειρότερη τύχη και σίγουρα η πλειονότητα όσων εμβολιάζονται, αποφεύγει τη νόσηση. Ωστόσο, μη δίνετε σήμα απόλυτης χαλάρωσης όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας. Και σταματήστε επιτέλους αυτή την ανοησία με τους διαχωρισμούς, τις απειλές και τον διχασμό», κατέληξε.