Με καχυποψία αλλά και συγκρατημένη ελπίδα ότι έστω βραχυπρόθεσμα θα καταστεί εφικτό να υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. «Ερχομαι στην Αθήνα με θετική ατζέντα», δήλωσε μιλώντας προς δημοσιογράφους λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Τουρκία, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.
Το ταξίδι ξεκίνησε από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται για ιδιωτική επίσκεψη, ενώ αύριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.
Ο κ. Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή. Στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.
Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής "Τζελάλ Μπαγιάρ" όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών. Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναχώρησε αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πάντως δεν έχασε την ευκαιρία για μια πρόκληση, καθώς με ανάρτησή του στο twitter υποστηρίζει ότι ήρθε στην δυτική Θράκη προκειμένου να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας».
Αντίδραση από το ΥΠΕΞ
Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως «η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όπως τόνισε το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα «εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους».
«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», επισήμανε.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου «η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».
Στο πλαίσιο αυτό, «καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».