Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας προχωρούμε στην κατάθεση τροπολογίας η οποία έχει επτά συγκεκριμένες ρυθμίσεις, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι επτά ρυθμίσεις
1. Εισάγουμε τους πιστοποιημένους επαγγελματιών για την έκδοση των συντάξεων, μια πρακτική που ισχύει ήδη με την έκδοση αδειών από τους μηχανικούς από το 2011 και με τους λογιστές για τα φορολογικά πιστοποιητικά.
2. Επεκτείνουμε τον θεσμό της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης σε όλα τα πρώην ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
3. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητείτο από τον ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους προ του 2017.
4. Εξοπλίζουμε νομοθετικά το δελτίο ατομικής και υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη κι αν δεν έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά, ώστε ο χρόνος ασφάλισης που προκύπτει από αυτό να μην χρειάζεται να καταμετράται εκ νέου μετά την αίτηση.
5. Απλοποιούμε τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών στα πρώην ταμεία, ενοποιώντας το όριο στα 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων, για όλα τα ταμεία πλην του ΟΓΑ, όπου το όριο παραμένει στις 6.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «πολλοί άνθρωποι που με το προηγούμενο καθεστώς δεν έπαιρναν σύνταξη τώρα με τη ρύθμιση που κάνουμε θα πάρουν σύνταξη», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
6. Δρομολογούμε την ταχεία εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης προκειμένου να λύνονται οι εκκρεμότητες ακόμα και από την υποβολή της αίτησης.
7. Τέλος, καθιστούμε υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη. «Σήμερα, λιγότερο από το ένα τρίτο των ασφαλισμένων παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Δεν μιλάω για τις προκαταβολές εθνικών συντάξεων που θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα και είναι επίσης ένα μέτρο ανακούφισης. Μιλάω για την προσωρινή σύνταξη η οποία ήταν εν πολλοίς προαιρετική. Έτσι ο συνταξιούχος θα παίρνει γρήγορα ένα ποσό που θα του επιτρέπει να ζει με όσο μεγαλύτερη αξιοπρέπεια επιτρέπει η προσωρινή σύνταξη».
Χατζηδάκης: Είμαστε με τους ασφαλισμένους, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γραφειοκρατία
«Αυτή η κυβέρνηση προχωρά τολμηρά και θαρραλέα και θα δώσει λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα (σ.σ. την μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων). Η δήθεν φιλολαϊκή αντιπολίτευση παίρνει το μέρος της γραφειοκρατίας και κόπτεται για το πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο η εισαγωγή πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για την ταχύτερη εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Αυτή είναι η «κοινωνικά ευαίσθητη» αντιπολίτευση! Ενώ εμείς προσπαθούμε να δώσουμε γρήγορα συντάξεις, εσείς λόγω των ιδεοληψιών και της εμπάθειάς σας θέλετε να μην δώσουμε και να αφήσουμε τους ανθρώπους άφραγκους». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σήμερα από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την επιτάχυνση των συντάξεων.
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη ρύθμιση «μικρή επανάσταση, μια λύση έξω από το κουτί». Δήλωσε βέβαιος ότι θα προχωρήσει και κάλεσε την αντιπολίτευση να διερωτηθεί γιατί βρίσκεται απέναντι: «Θέλω να ρωτήσω ποιος είναι ο λόγος - εκτός από μια εμπαθή αντιπολίτευση - που κατακεραυνώνετε αυτή τη ρύθμιση. Με ποιον είστε τελικά; Είστε με τους συνταξιούχους που θέλουν να πάρουν μία ώρα αρχύτερα τη σύνταξή τους, ανεξάρτητα από το ποιος τη βγάζει, η είστε με το τέρας της γραφειοκρατίας; Το μόνο που κάνετε είναι να εκθέτετε τους εαυτούς σας. Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε με νέες ιδέες και απλή λογική. Έτσι θα προχωρήσουμε».
Όπως εξήγησε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χατζηδάκης, «το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν υπήρχε στην έκταση που υπάρχει σήμερα το 2000, το 2005 ακόμη και το 2015. Μεσολάβησε η φύρδην-μίγδην συγχώνευση των πρώην ταμείων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που όλοι σήμερα παρατηρούμε.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αυτήν την μεγάλη επιτυχία. Και φτάσαμε το καλοκαίρι του 2019, όταν έγινε η αλλαγή σκυτάλης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις (συντάξεις, επιδόματα αναδρομικά κ.ο.κ.). Οι κύριες συντάξεις ήταν 189.000 το καλοκαίρι του 2019 και είναι 139.000 σήμερα. Το 2020 οι συντάξεις που δόθηκαν ήταν 31 % περισσότερες σε σχέση με το 2019 με μετρημένα και μη αμφισβητούμενα στοιχεία. Ευθέως λέμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και επιχειρούμε όχι με μεγάλα λόγια αλλά με σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε».
Η συγχώνευση του ΕΦΚΑ
«Ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη. Μονιμοποιούνται υπάλληλοι, προχωρεί η πρόσληψη συμβασιούχων, προμηθευόμαστε νέους υπολογιστές, εκσυγχρονίζουμε τον ΕΦΚΑ, προχωρεί σταδιακά η έκδοση συντάξεων ψηφιακά . Για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα το θέμα, βάζουμε στη μάχη και πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. Αυτό που γινόταν από το παράθυρο θα γίνεται τώρα κανονικά και από την πόρτα με μόνους ωφελούμενους τους συνταξιούχους», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προηγήθηκε διαβούλευσης για τις βασικές ρυθμίσεις της τροπολογίας με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και το Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ μίλησε και με την ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. «Οι τελευταίοι προκήρυξαν -όπως είχαν δικαίωμα - διήμερη απεργία. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν 18% την πρώτη μέρα και 15% την δεύτερη», σημείωσε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι τους δικηγόρους και τους λογιστές, ο υπουργός τόνισε ότι η τροπολογία προβλέπει ότι «το το ποσό θα καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ. «Λέτε ότι «Ο έχων πληρώνει»: Πρώτα από όλα δεν ισχύει, διότι θα πληρώνει ο ΕΦΚΑ. Μήπως όμως το «ο έχων πληρώνει» ισχύει σήμερα; Υπερασπίζετε δηλαδή το σημερινό σύστημα που στην πραγματικότητα λειτουργεί υπέρ αυτών που έχουν κάμποσα λεφτά παραπάνω στην τσέπη τους για να πληρώσουν ανεπισήμως δικηγόρους και λογιστές για να τους διευκολύνουν να βγάλουν τις συντάξεις τους; Εμείς αντιθέτως θεσπίζουμε μια διαφανή διαδικασία, γρήγορη διαδικασία, με χρήματα από τον ΕΦΚΑ. Και θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένα με αυτή τη ρύθμιση. Και ξέρετε γιατί δεν είναι; Γιατί σταματάει το ολιγοπώλιο και ανοίγει η αγορά. Θα μπορεί κάθε πιστοποιημένος δικηγόρος και λογιστής στην Αθήνα, στην Ορεστιάδα, στην Κρήτη, να ασχοληθεί με αυτό το θέμα».
«Δεν θέλουμε μπράβο ούτε συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θαυμάσιο κατόρθωμα της συγχώνευσης του ΕΦΚΑ. Αλλά αν μη τι άλλο, να αναγνωρίσουμε τα αυτονόητα… Δεν είδα ούτε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να λέει τουλάχιστον ότι θα ψηφίσει «παρών» για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Θέλω από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω για το ότι διαλέγετε να πάτε με τη γραφειοκρατία και μας χαρίζετε συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.