Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίτλοι τέλους στο «Πάσχα στο χωριό», η στρατηγική Μητσοτάκη για το άνοιγμα

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό διάγγελμα που σχεδιάζεται. Γιατί κόβονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα και γίνεται ημερομηνία-ορόσημο τα μέσα Μαΐου. Το λιανεμπόριο, η εστίαση και οι ιεροί ναοί.

Τίτλοι τέλους στο «Πάσχα στο χωριό», η στρατηγική Μητσοτάκη για το άνοιγμα

Σε δύο μέτωπα σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την περαιτέρω πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας: αφενός, δημιουργώντας -και εξηγώντας τους λόγους- αναχώματα σε ενδεχόμενη νέα έξαρση του ιού και αφετέρου, ανακοινώνοντας, με ενισχυμένη δόση… αισιοδοξίας, τον οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, αμέσως μετά το Πάσχα.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, σήμερα ή αύριο, να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η δύσκολη πολιτικά απόφαση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ταυτόχρονα, θα ξετυλίξει τον σχεδιασμό του, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Με φόντο τη σταθερά ασφυκτική πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τις 3.789 νέα κρούσματα, τους 87 θανάτους, τους 847 διασωληνωμένους, καθώς και τις σημαντικά αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει την πολυπόθητη εξομάλυνση της κατάστασης από τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, και το φετινό Πάσχα, όπως και το προηγούμενο, θα το περάσουν όλοι στον τόπο της πρώτης κατοικίας τους.

Εάν επιτρέπονταν οι μετακινήσεις το Πάσχα, τονίζουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα έπρεπε το άνοιγμα της δραστηριότητας να μεταφερθεί χρονικά τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα, καθώς οι επιστήμονες θα έπρεπε να περιμένουν να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο του ανοίγματος σε υγειονομικό επίπεδο. 

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Αρ. Πελώνη. Οπως είπε, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας».

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να προχωρήσει στις τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Κανονικότητα και οικονομία

Το στίγμα έδωσε ήδη ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στην Ακαδημία Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπου διεμήνυσε πως «η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Θα αρχίσουμε να  επιστρέφουμε στην κανονικότητα και η οικονομία θα πάρει μπροστά». Προσδιόρισε μάλιστα ως ημερομηνία-ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όταν και προγραμματίζεται να ανοίξει ο τουρισμός.

Νωρίτερα, αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού, θα ανοίξουν το λιανεμπόριο στην πλήρη μορφή του αμέσως μετά το Πάσχα (με ταυτόχρονη κατάργηση του σχετικού sms), θα ακολουθήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και στις 10 Μαΐου τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια.

Ο βραδινός περιορισμός στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διευρυνθεί από τις 9 μ.μ. στις 10 μ.μ., προκειμένου να διευκολυνθούν και οι πιστοί για να επιστρέψουν από τους ιερούς ναούς.

Στο θετικό αφήγημα της κυβέρνησης, ισχυρή θέση κατέχουν τα self-tests και φυσικά ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού (χαρακτηριστική η χθεσινή ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για το σπάσιμο του φράγματος των 2.500.000 εμβολιασμών στη χώρα). Μάλιστα για τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας από την Pfizer 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο, από τη Moderna 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την Johnson & Johnson έχει παραληφθεί  μια μικρή ποσότητα 33.600 δόσεων και ακολουθούν 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ από την AstraZeneca αναμένονται, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Αλλά και για την οικονομία, ο πρωθυπουργός δηλώνει πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της μετά το τέλος της πανδημίας. Και αυτό επικαλούμενος «την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών», τη «δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων» και την «πιο αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v