Στη δύσκολη αλλά αναγκαία -όπως τη χαρακτηρίζουν- απόφαση να μην επιτραπούν μέχρι και το Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καταλήγουν κυβέρνηση και επιστήμονες. Επισήμως διαμηνύεται ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός και θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ωστόσο είναι σαφές πως με τα παρόντα δεδομένα, η διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου θεωρείται για το Μέγαρο Μαξίμου μονόδρομος.
«Αν βγει ο κόσμος και πάει στα χωριά, ορατός είναι ο κίνδυνος για νέες… Μαλεσίνες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στους 19 νεκρούς της περιοχής της Φθιώτιδας, που αποδίδονται σε γάμο όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αν το Πάσχα υπάρξει διασπορά σε όλη τη χώρα από τις μαζικές μετακινήσεις και από τη στιγμή που η Περιφέρεια δεν έχει τις δυνατότητες και το επίπεδο περίθαλψης που έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και δη η πρωτεύουσα, οι πιθανότητες αναζωπύρωσης της πανδημίας θα είναι μεγάλες. Και εάν συμβεί αυτό, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, θα έχει υπονομευτεί εκ των πραγμάτων η όλη προσπάθεια για άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 14 του μήνα, σύμφωνα με το πλάνο του πρωθυπουργικού επιτελείου, προγραμματίζεται να έχουν ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους (10 Μαΐου, κατά ένα σενάριο), τα γυμνάσια και τα δημοτικά σχολεία (την ίδια ημερομηνία, μαζί με τα Λύκεια), καθώς και ο τουρισμός (τέσσερις μέρες αργότερα). Μέχρι τότε θα έχουν επιτραπεί και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις του πληθυσμού, σε μια προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, χωρίς άλλα πισωγυρίσματα.
Ανά περιοχή
Ειδικά για την εστίαση πάντως, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και το σταδιακό άνοιγμα ανά περιοχή, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εξετάζει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων ανά περιοχή, καθόσον η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές να ανοίξει νωρίτερα από κάποιες άλλες, για λόγους ασφαλείας της δημόσιας υγείας.
Το απαγορευτικό στο Πάσχα στο χωριό ουσιαστικά προανήγγειλε και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτές, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με έμφαση στους εξωτερικούς χώρους. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς, ενώ η Ανάσταση πιθανόν να γίνει πριν από τα μεσάνυχτα.
Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η απαγόρευση των μετακινήσεων να ισχύει από τις 10 ή τις 11 το βράδυ, αντί της 9ης που είναι σήμερα. Επίσης, εξετάζεται η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές -πλην Σαββατοκύριακου που ισχύει σήμερα.
Η κυβέρνηση, από τη στιγμή που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό το Πάσχα, θα έχει να διαχειριστεί και επικοινωνιακά το συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες, ελέω και της κόπωσης μετά από έναν και πλέον χρόνο καραντίνας, θέλουν να φύγουν έστω για λίγο από το κλεινόν άστυ. Χαρακτηριστική η δημοσκόπηση της ALCO που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία το 62% των πολιτών τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ των σχετικών μετακινήσεων.