Προβληματισμός για τα πολλά περιστατικά βίας, κατά τις τελευταίες μέρες, επικρατεί στην Κυβέρνηση. Όπως αναγνωρίζουν κορυφαία στελέχη της, με φόντο την ψυχολογική πίεση και την κόπωση της κοινωνίας από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, δεν είναι δύσκολο μια «σπίθα» να πυροδοτήσει μια ευρύτερη κοινωνική ένταση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Πάντως, διαχωρίζουν τα συγκεκριμένα περιστατικά από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ διότι, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (στον Alpha), «έχουν τελείως διαφορετική φυσιολογία». Και αυτό, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάγνωσαν στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, αλλά και στη χθεσινή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για το τραγικό γεγονός μια προσπάθεια πολιτικής του εκμετάλλευσης. Έτσι εξηγούνται οι άμεσες ανακοινώσεις τόσο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όσο και της Πειραιώς, σε μια προσπάθεια να «αποκρουστούν» εν τη γενέσει τους οι αντιδράσεις όσον αφορά τη δημόσια ασφάλεια.
Η εκτίμηση που υπάρχει στην Κυβέρνηση είναι ότι το συγκεκριμένο πεδίο εξακολουθεί να είναι προνομιακό γι’ αυτήν και η κοινωνία, στη συντριπτική της πλειοψηφία, συμφωνεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική στον εν λόγω τομέα. Για να αναδείξει μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την αποτελεσματικότητα του έργου του, κατά τη χθεσινή απάντησή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία των ανθρωποκτονιών κατά τα τελευταία χρόνια.
«Υπάρχει ένα κλίμα στην κοινωνία το οποίο είναι πολύ μεγάλης πίεσης. Οι τελευταίοι 14-15 μήνες της πανδημίας έχουν σοβαρότατα επιδεινώσει την ψυχολογία των πολιτών», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας ότι «αυτό έχει δημιουργήσει μία υπερένταση στην κοινωνία, μία πολύ μεγάλη κόπωση, που φοβούμαι ότι οδηγεί σταδιακά και σε ένα κλίμα μισαλλοδοξίας. Είναι και το πολιτικό κλίμα που μερικές φορές λειτουργεί προς επίρρωση του πράγματος δυστυχώς επειδή δεν είναι καθόλου ανεκτικό σε ορισμένες περιπτώσεις. Φαίνεται δηλαδή ότι καλλιεργείται ένα μικροκλίμα διχασμού μερικές φορές. Όλα αυτά νομίζω συντείνουν σε μία σοβαρότατη επιβάρυνση της ψυχολογίας», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, αποτυπώνοντας εμμέσως την ανησυχία για ένα ενδεχόμενο ανεξέλεγκτο κοινωνικό ξέσπασμα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραπέμπουν στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, ότι «είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων» και διαμηνύουν ότι, «όποτε χρειάζεται, θα το επιβεβαιώνει και εμπράκτως».
Ασφαλής διαμονή
Παράλληλα, θέλουν διακαώς να μην αλλάξει η εικόνα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για την ασφάλεια που παρέχει η Ελλάδα στους επισκέπτες της, κάτι που συνδυάζεται προφανώς με την επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, με όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Και το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, είναι να τεθεί εν αμφιβόλω η χωρίς πρόβλημα διαμονή των τουριστών που θα επιλέξουν να επισκεφθούν τη χώρα μας κατά τους επόμενους μήνες.
Και η ασφάλεια φυσικά σχετίζεται και με το υγειονομικό επίπεδο, στο οποίο η Κυβέρνηση επενδύει πολλά προκειμένου να πειστούν οι δυνάμει επισκέπτες μας. Ήδη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει ανακοινώσει πέντε γραμμές άμυνας σε αυτήν την προσπάθεια:
1. Τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα - είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ. 2. Την ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA», ώστε να εντοπίζουμε τα θετικά κρούσματα στα σύνορα. 3. Τα ξενοδοχεία καραντίνας ώστε να απομονώνονται τυχόν κρούσματα. 4. Τον εμβολιασμό των εργαζομένων, ο οποίος θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικά ευάλωτων πολιτών. 5. Την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.