Ήταν μια δύσκολη, όπως αποδείχθηκε, συνεδρίαση η χθεσινή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Στη σκιά των 3.616 νέων κρουσμάτων, των 76 θανάτων και των 739 διασωληνωμένων ασθενών, ο προβληματισμός ήταν έντονος και οι τελικές αποφάσεις δύσκολες.
Η βούληση άλλωστε της κυβέρνησης να αλλάξει το μείγμα των έως τώρα εφαρμοζόμενων μέτρων ήταν ταυτισμένη χρονικά με το εξαιρετικά βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και το ρίσκο της όποιας απόφασης, δεδομένο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι τελικές αποφάσεις, όπως ανακοινώθηκαν ακολούθως από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και οι οποίες τελικά είναι αρκετά πιο περιορισμένες από την αρχική κυβερνητική πρόταση. Ουσιαστικά τα αρνητικά υγειονομικά ρεκόρ των τελευταίων ημερών και η οριακή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας «ψαλίδισαν» ένα πιο ευρύ άνοιγμα των δραστηριοτήτων, με τα δεδομένα να εξετάζονται επί καθημερινής βάσης και να μην μπορεί να αποκλειστεί οποιαδήποτε νέα τροποποίηση ανά πάσα στιγμή. Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του κ. Χαρδαλιά, όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει πίσω το μέτρο, αν διαπιστωθεί κατάχρησή του από τους πολίτες.
Αλλά και αυτό το μέτρο αποφασίστηκε σε πιλοτική μορφή μόνο για τα Σαββατοκύριακα και όχι για τις καθημερινές, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Αριστοτελία Πελώνη είχε χαρακτηρίσει «λογικό μέτρο» την άρση της απαγόρευσης των συγκεκριμένων μετακινήσεων, ενώ και άλλα κυβερνητικά στελέχη το είχαν προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες. Ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα διλήμματα που… ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους επιστήμονες, για να καταλήξουν τελικά στη συγκεκριμένη «συμβιβαστική» λύση.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Αλλά και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, αποφασίστηκε η χρήση του click away και click inside με ραντεβού στα καταστήματα, κάτι που δεν άρεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Χαρακτηριστική η προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον οποίο, δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης χθες το πρωί είχε δηλώσει ότι αν δώσει το «πράσινο φως» η Επιτροπή, θα πάμε σε άνοιγμα με περιορισμούς, αλλά όχι μοντέλο click away και click inside. Εντέλει, η Επιτροπή άναψε «κόκκινο» και… επέβαλε τα δύο προαναφερόμενα μοντέλα.
Η δύσκολη εξίσωση που είχαν να επιλύσουν τα μέλη της Επιτροπής φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν έλαβαν αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων (η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε προσδιορίσει ως στόχο τις 5 Απριλίου), το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
Την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για να προχωρήσουν στις ανάλογες εισηγήσεις. Ειδικά δε για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στόχος είναι να επαναλειτουργήσει -τουλάχιστον τα Λύκεια- από τις 12 Απριλίου και με χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Όσο για τα δημοτικά σχολεία, πιθανότατα δεν θα προλάβουν να ανοίξουν πριν το Πάσχα, αλλά μετά την Κυριακή του Θωμά.
Βούληση του Μεγάρου Μαξίμου (παρά την προειδοποίηση Χαρδαλιά για τις διαδημοτικές μετακινήσεις) είναι όποιες δραστηριότητες ανοίγουν να μην ξανακλείσουν, σε μια προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, με συμμάχους τους μαζικούς εμβολιασμούς του πληθυσμού και τα τεστ που αναμένονται στα φαρμακεία -σύμφωνα τουλάχιστον με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- την άλλη εβδομάδα.