Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η γραμμή άμυνας απέναντι σε βία - πανδημία

Τι καταλογίζει το Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η έξαρση βίας και οι συστάσεις στους αστυνομικούς. Επιμένει στο αισιόδοξο αφήγημα όσον αφορά την άρση των περιορισμών.

Κυβέρνηση: Η γραμμή άμυνας απέναντι σε βία - πανδημία

Αντιμέτωπη με δύο δύσκολα προβλήματα βρίσκεται η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα και καλείται να τα ξεπεράσει ανώδυνα, υλοποιώντας τον προγραμματισμένο σχεδιασμό της. Το πρώτο σχετίζεται με την έξαρση των φαινομένων βίας, που με επίκεντρο τη Νέα Σμύρνη τόσο την Κυριακή όσο και χθες ξέφυγαν του ελέγχου και το δεύτερο, το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο εκ των πραγμάτων θέτει σε δοκιμασία την άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δύο δηλώσεις του κατά τη χθεσινή μέρα, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού» και ότι «υποδαυλίζει κοινωνικές εντάσεις», εμφανίστηκε εγγυητής της ενότητας και της ασφάλειας των πολιτών και έδωσε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου την Παρασκευή θα απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν «αδιέξοδο» στην αξιωματική αντιπολίτευση, που για να το αντιμετωπίσει, όπως εκτιμούν, επενδύει στις πλατείες των «νεοαγανακτισμένων». Δεδομένης δε και της κούρασης των πολιτών από τη δωδεκάμηνη πανδημία, όπως αναγνωρίζουν, είναι εύκολο να οδηγήσει σε κοινωνικό διχασμό, με κάποιους μάλιστα να εκφράζουν τον φόβο του κινδύνου επανάληψης του Δεκεμβρίου του 2008, με τα τεραστίων διαστάσεων και διάρκειας επεισοδίων στην Αθήνα.

Για το περιστατικό της αστυνομικής βίας της περασμένης Κυριακής, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «ενοχλητική εικόνα» εκ μέρους του αστυνομικού και για «υπόθεση που διερευνάται», ενώ για τον χθεσινό τραυματισμό του αστυνομικού σημειώνουν πως «δεν ήρθε από το πουθενά. Το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από το κλίμα μίσους που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής. Η συγκέντρωση που οργανώθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ, τον Ρουβίκωνα και άλλες αναρχικές "συλλογικότητες" έγινε μέσα σε αυτό το κλίμα».

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση, όπως λένε, είναι έκρυθμη και έχει δοθεί εντολή προς τους αστυνομικούς όσον αφορά τους ελέγχους των πολιτών να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μην παρεκκλίνουν των υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη προτάσεων για το θέμα, ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι θα ασκήσει δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη μέχρι τώρα στάση του.

Ο ίδιος σχεδιασμός

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με προβληματισμό -αν και το περίμεναν- τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, με τις 3.215 κρούσματα, τους 46 θανάτους, τους 484 διασωληνωμένους και το 5,35% θετικότητας του ιού. Λίγες μέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα, όταν και θεωρητικά λήγει το lockdown (το οποίο πάντως θα πάρει νέα παράταση), ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει προαναγγείλει το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης των δραστηριοτήτων και, προσώρας τουλάχιστον, δεν έχει αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός. Άλλωστε, εδώ και μέρες ήταν γνωστό ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι «δύσκολη» όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ουσιαστικά από την επόμενη εκτιμάται ότι θα αρχίσει η βελτίωση των δεικτών.

Προτεραιότητα, όπως επανέλαβε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν το λιανεμπόριο με κανόνες και με ασφάλεια, καθώς και τα σχολεία. Τον Απρίλιο, εφόσον τα δεδομένα είναι καλύτερα -ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει και ο καιρός-, να μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους». Θα συμβάλουν σε αυτό και οι εμβολιασμοί», με τους οποίους θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και θα επιχειρηθεί η άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.

Και μέσα σε όλα αυτά, το κλίμα πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να εκτείνει και η πρόταση σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Ν. Παππά που κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, κατόπιν υποβολής μηνυτήριας αναφοράς από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, διαφαίνεται από την εξέταση των στοιχείων και πληθώρα συνημμένων αποδεικτικών στοιχείων ότι υπήρξε συμπαιγνία δύο κατασκευαστικών εταιρειών, μέσω της αφανούς εταιρείας που συστήθηκε για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας συμφερόντων Καλογρίτσα, προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του γνωστού νόμου Παππά που ακυρώθηκε τελικά από το ΣτΕ. Ένα ακόμα πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης μόλις δημιουργήθηκε… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v