Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεραπετρίτης: Στόχος να ανοίξουν 1η Μαρτίου δραστηριότητες

Κλειδί η σταθεροποίηση. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων και το άνοιγμα λιανεμποριού-σχολείων, τόνισε ο Αθ. Εξαδάκτυλος. Να αντιμετωπιστούν προκαταβολικά οι ανισότητες είπε η Αθηνά Λινού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Γεραπετρίτης: Στόχος να ανοίξουν 1η Μαρτίου δραστηριότητες

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες την 1η Μαρτίου, τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

“Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων” είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ειδικά για τα σχολεία τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές. “Η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πρωτοποριακά, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρονική τάξη που μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καλούνται να δώσουν εξετάσεις” σημείωσε.

Αναγνώρισε δε ότι θα υπάρξουν τεράστια ζητήματα και η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα κατάφερε να κρατήσει σχεδόν στο ακέραιο το εργατικό δυναμικό, έχοντας τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε ότι χορηγείται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να είναι εύκολη η εξέτασή τους, ιδιαίτερα για τους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας.

“Όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε και δεν θα είναι το πιστοποιητικό προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς εντός ή εκτός της χώρας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο ταξιδιωτικό, αλλά δημιουργεί μια καλύτερη προϋπόθεση ελέγχου. Θα βοηθήσει στη στόχευση των ελέγχων όσων έρχονται στην Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη χρήση του στους χώρους εργασίας, απάντησε ότι το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους διευκόλυνσης μετακίνησης, ενώ οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα είναι παράνομη και θα συνιστά διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου.

Εξαδάκτυλος: Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων

Το ενδεχόμενο από 1η Μαρτίου να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες άφησε ανοιχτό ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων»

Σχετικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.

Ερωτηθείς για το Πάσχα, είπε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε και το Ισραήλ.» 

«Εφόσον υπάρχει επάρκεια των εμβολίων και με τις αυξημένες δόσεις που αναμένονται, θα τελειώσουμε πολύ πιο γρήγορα.» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς σημείωσε πως οι ηλικίας 64-60 και 70-75 θα εμβολιαστούν στην επόμενη φάση μαζί με τις ευπαθείς ομάδες.

«Στόχος είναι μέχρι τέλος Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών και όλοι όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.», τόνισε. Επίσης, ενημέρωσε ότι έρχεται SMS για τους εμβολιασμούς.

Σχετικά με τον τουρισμό το καλοκαίρι, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι δεν ήταν η αιτία διασποράς του ιού. Επίσης, είπε ότι φέτος το καλοκαίρι «είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Λινού για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες

Στο πιστοποιητικό εμβολιασμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να καθοριστεί το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί. “Το θέμα των ανισοτήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί προκαταβολικά” σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για το ζήτημα της διπλής μάσκας, για μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό, τόνισε ότι τη συστήνει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά υπάρχουν θέματα κοινωνικά και οικονομικά. Σημείωσε ωστόσο ότι κάθε προσθήκη μάσκας μειώνει την πιθανότητα να μολυνθούμε και να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό.

Έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχουν μελέτες για την προστασία της πάνινης μάσκας, ενώ η χειρουργική μάσκα μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης κατά 40%.

Για τα σχολεία είπε ότι είναι πολιτική απόφαση το εάν θα ανοίξουν και πότε και έκανε γνωστό ότι είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα στα Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί είναι σε περισσότερα τμήματα και περισσότερα σχολεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v