ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος οι τοπικές κοινωνίες να στραφούν κατά των ΑΠΕ

Ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με περιβαλλοντικές οργανώσεις ΜΚΟ. Ποια θέματα τέθηκαν.

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος οι τοπικές κοινωνίες να στραφούν κατά των ΑΠΕ

«Η βασική μας προτεραιότητα είναι να αποκτήσει η Ελλάδα έναν κλιματικό νόμο με χρονοδιάγραμμα, χρηματοδοτήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα το 2050. Ένας στόχος που οφείλει βαδίζει «χέρι-χέρι» με το στόχο προστασίας της βιοποικιλότητας και φυσικά με την κοινωνία όρθια, χωρίς να μείνει δηλαδή κανείς πίσω. Για το λόγο αυτό θέλουμε το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση, να αποτελέσει βάση συζήτησης για την επόμενη συνάντησή μας, το επόμενο δίμηνο σε ένα δημόσιο διάλογο του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», τόνισαν οι Σ.Φάμελλος, Π.Πέρκα, Ρ.Δούρου και Π.Κόκκαλης σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στις 17.02.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, με περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Νίκος Χαραλαμπίδης από τη Greenpeace, Θεοδότα Νάντσου και Αχιλλέας Πληθάρας από WWF, Γιώργος Σγούρος από την Ορνιθολογική, Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Κώστας Φωτεινάκης από τους Φίλους της Φύσης, Μιλτιάδης Λάζογλου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Νάντια Ανδρεανίδου από Medasset, Σπύρος Ψαρούδας από ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Ιόλη Χριστοπούλου από Green Tank, Μίλτος Γκλέτσος από ΕΕΠΦ, Οδυσσέας Παξινός από Mom καθώς και οι συντονιστές των Τμημάτων Οικολογίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο διάλογος που ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητικός και σε πολύ καλό κλίμα κινήθηκε στο σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και ειδικότερα:

-Στην αναγκαιότητα ενός κλιματικού νόμου με σαφές χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτήσεις

-Στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ώστε να συμπεριληφθούν οι υψηλότεροι στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που τίθενται σε επίπεδο Ε.Ε.

-Στην «υπερθέρμανση» που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της ΝΔ στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στον κίνδυνο οι τοπικές κοινωνίες να στραφούν ενάντια στις ΑΠΕ αλλά και στην ανάγκη ομαλοποίησης και ορθολογικοποίησης του σχεδιασμού των ΑΠΕ αλλά και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στα έργα ΑΠΕ με ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας

-Στο να μη γίνει το φυσικό αέριο ο νέος λιγνίτης

-Στην αναβάθμιση των Υπηρεσιών και της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης

-Στην ανάγκη επίσπευσης της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και κατάρτισης των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας των περιοχών προστασίας του Δικτύου Natura 2000

-Στην ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας

-Στην πρόσφατη παραίτηση του μέλους-αντιπροσώπου των περιβαλλοντικών οργανώσεων από το ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) λόγω της σκανδαλώδους έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, και

-Στην «τροποποίηση» της Σύμβασης του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός που αφαιρεί την παραγωγή καθαρών μετάλλων, τον πυρήνα της Σύμβασης, και επιβαρύνει και το περιβάλλον.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν τέλος, να συνεχίσουν τον μεταξύ τους γόνιμο διάλογο και να δουλέψουν στην κατεύθυνση δημιουργίας συναινέσεων για τη νομοθέτηση και εφαρμογή ενός κλιματικού νόμου στην Ελλάδα, με όρους περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v