Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μητσοτάκη για λουκέτο στην Αττική

Το χρονικό που οδήγησε στο τρίτο κλείσιμο της Αττικής μέσα σε ένα χρόνο. Ο ρόλος του καθηγητή Τσιόδρα, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και ο… Γολγοθάς της ελληνικής οικονομίας. Τα μηνύματα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μητσοτάκη για λουκέτο στην Αττική

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σημάνει συναγερμός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα άρχιζαν να επιδεινώνονται, με τα πλέον ανησυχητικά να είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς με κορωνοϊό καθώς και τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα κρούσματα.

Οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε άλλωστε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποτύπωναν την κρισιμότητα της κατάστασης και έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Στο τραπέζι αναπόφευκτα βρισκόταν το σκληρό lockdown, τουλάχιστον στην Αττική, και παρά την αυστηροποίηση των μέτρων που αποφασίστηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Επιτροπής των Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.  Πριν καν συμπληρωθούν τρεις μέρες, οι συγκεκριμένες αποφάσεις μένουν τελικά στον αέρα, με προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε, αντί της αναμονής ακόμη κάποιων ημερών, οπότε και «θα ακολουθούσαμε το πρόβλημα» -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου-, να ληφθούν τώρα πρόσθετα μέτρα, προληπτικού χαρακτήρα και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και αυτό παρά το μεγάλο κόστος που γνώριζε ότι θα προκύψει στην ήδη ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία, αλλά και την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας.

Καθοριστική μέρα για την απόφαση του πρωθυπουργού ήταν η Δευτέρα, όταν η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου έδειχνε ότι είναι θέμα χρόνου το ανεξέλεγκτο της κατάστασης. Ο κ. Μητσοτάκης, από την Κύπρο και το Ισραήλ που επισκέφθηκε αυθημερόν, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενημερώνοντάς τον για τις εξελίξεις.

Ο κύβος ερρίφθη και το τρίτο κλείσιμο της Αττικής, μετά τον Μάρτιο και το Νοέμβριο του 2020, ήταν πλέον μονόδρομος. Πριν καν επιστρέψει στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οριστικοποιήθηκε η απόφαση για το lockdown, την οποία στη συνέχεια ενέκρινε και η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και ενώ το σήμα είχε δοθεί από τον Βασίλη Κικίλια στην πρωινή συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ.

«Βεντάλια περιορισμών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για ένα κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί για να  χτυπηθεί η έξαρση της Covid-19 πριν εξαπλωθεί, να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Προανήγγειλε μάλιστα ότι το διάστημα αυτό «η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού». Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό, «η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση, με στοχευμένα μέτρα και γρήγορα αντανακλαστικά. Και τούτο, όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς».

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε και ένα σήμα αισιοδοξίας, αφενός, για πιο γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας (μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς, σημείωσε χαρακτηριστικά) και αφετέρου, για την τελική επικράτηση στο «τελευταίο μίλι προς την ελευθερία». Όπως είπε, «έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας», με τους εμβολιασμούς ως κύριο όπλο, ενώ δεσμεύτηκε πως η Πολιτεία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε όλες τις πληττόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Ανέφερε ενδεικτικά τον μηδενισμό του ενοικίου και για τον Μάρτιο των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, την παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά, την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, τη χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας, την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία.

Ανεξάρτητα από αυτά, πάντως, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι το δημοσιονομικό κόστος εκτοξεύεται, όπως και η περαιτέρω ύφεση στην οικονομία. Ο… Γολγοθάς στον συγκεκριμένο τομέα δείχνει να μην έχει τέλος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v