Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο ταξίδι σε Κύπρο και Ισραήλ

Οι στόχοι και οι προσδοκίες από τις επαφές με Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό, ο ρόλος της Βρετανίας και η στάση της Ε.Ε. Τα μέτωπα της αμυντικής συνεργασίας στην Ιερουσαλήμ.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο ταξίδι σε Κύπρο και Ισραήλ

Τον συντονισμό της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό που προετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα, θα επιχειρήσουν σήμερα, κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κύπρο, στον απόηχο του έντονου διπλωματικού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών. Κομβικό ρόλο παίζει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος υποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο τον Νίκο Δένδια, είχε επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επισκέφθηκε την Κύπρο όπου είχε επαφές με τις ηγεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. 

Η Ελλάδα, όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους, επιμένει στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ του διαπραγματευτικού κεκτημένου των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες  για την επανέναρξη των συζητήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να απορρίπτει το μοντέλο της συνομοσπονδίας που επιδιώκουν ο Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, όπως καταγράφεται μέσα από τη σχετική αλληλογραφία Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον κ. Αναστασιάδη, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Χαρακτηριστική είναι και η σχετική πρόσφατη τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπροέδρου της Κομισιόν (στην «Καθημερινή» της Κύπρου): «Όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ε.Ε.», σημείωσε.

Διευρυμένες συνομιλίες

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και θα επαναβεβαιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα. Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός, η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ είναι ισχυρή, συμπαγής και αυτόφωτη και δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών. 

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Άμυνας έχει προωθηθεί σε πολλαπλά μέτωπα. Μεταξύ άλλων, προχωρά η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαιδευτικών Πτήσεων στην Καλαμάτα, έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για τη χρονομίσθωση δύο UAV HERON-1, συζητείται η αγορά από την Ελλάδα του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Spike/NLOS, την ίδια ώρα που το Ισραήλ συμμετέχει, μέσω της ΕΛΒΟ, στις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής για το πρόγραμμα «εθνικού τυφεκίου» και «εθνικού οχήματος», με δυνατότητα συμπαραγωγής από ελληνικές εταιρείες. 

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει παράλληλα πρόσκληση στους Ισραηλινούς να επισκεφθούν τη χώρα μας το καλοκαίρι. Στην πρόσφατη συνέντευξη στο Reuters, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν».

Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού Νίκος Δένδιας και Χάρης Θεοχάρης αντίστοιχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Ελένη Σουρανή,  διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v