Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πανδημία, τα στοιχήματα της κυβέρνησης και οι… αστοχίες

Πού επικεντρώνει την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις ανακοινώσεις της Παρασκευής. Η αναζήτηση «ισόρροπου μείγματος» και η ετοιμότητα για επιπλέον μέτρα. Αντιδράσεις για το χειρισμό της υπόθεσης του «take away» και το γεύμα του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ικαρία.

Η πανδημία, τα στοιχήματα της κυβέρνησης και οι… αστοχίες

Σε διαρκή επιφυλακή παραμένουν κυβέρνηση και επιστήμονες. Μετά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Παρασκευή, παρακολουθούν στενά την πορεία της πανδημίας και δηλώνουν έτοιμοι και για νέες παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί.

Η επιδημιολογική εικόνα, όπως επισημαίνεται, δεν είναι στατική, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, αν και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει σε σταθερή κατάσταση και ισχύουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται κυρίως οι περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ξεφύγει του ελέγχου η κατάσταση. Ειδικά στην Αττική, παρατηρείται γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ζώνες, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στα περίπου 4.400 άτομα και αυξήθηκε κατά 60% μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown, ενώ και οι μετρήσεις από τα λύματα στην πρωτεύουσα -που περιλαμβάνουν και τους ασυμπτωματικούς φορείς- δεν δίνουν περιθώρια εφησυχασμού.

«Έχουμε ακόμα δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, προτιμούμε πάντα να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω, και να παίρνουμε μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί αν τα πάρεις νωρίτερα τα μέτρα, θα μπορέσεις και νωρίτερα να τα χαλαρώσεις, ενώ αν αργήσεις να τα πάρεις, τότε θα πρέπει να τα κρατήσεις περισσότερο», τόνισε χθες από την Ικαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμιζε ότι «ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και άλλα μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα». Επεσήμανε δε πως αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».

Ισόρροπο μείγμα

Βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ισόρροπο μείγμα διασφάλισης από τη μία της δημόσιας υγείας και από την άλλη της λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων, με αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους να εκφράζουν τη αγωνία τους για τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη οικονομική στήριξή τους και η επιβολή των διαδοχικών περιοριστικών μέτρων εκ των πραγμάτων οδηγούν σε επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσδιορίζει σε 2,4 δισ. μηνιαίως.

Πολλά ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες 18 έως 64 ετών, θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα. Το πρώτο σύστημα είναι το υφιστάμενο και το δεύτερο θα αφορά τη χρήση του προαναφερόμενου εμβολίου, που θα ξεκινήσει να χορηγείται στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν και με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, σε μια επιχείρηση συντονισμού και αποτροπής νέων καθυστερήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν εφικτό το στόχο του εμβολιασμού της πλειοψηφίας του πληθυσμού έως το καλοκαίρι, για να σχηματιστεί η επιθυμητή ανοσία. Εφόσον συμβεί αυτό, θα διασωθεί και ένα μέρος της φετινής τουριστικής σεζόν. «Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, γνωστοποίησε το στόχο για το φετινό καλοκαίρι: «Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι».

«Μεγαλύτερη σύγχυση»

Στο μεταξύ, αφορμή για κριτική από την αντιπολίτευση έδωσε η νέα κυβερνητική αστοχία, όσον αφορά τα «είπα ξείπα» στο θέμα των take away. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά, μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «έχει καταργηθεί το take away σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του».

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρίνισε πως η απαγόρευση του take away δεν ίσχυε από χθες, Σάββατο, αλλά από σήμερα, Κυριακή και το επόμενο Σαββατοκύριακο (επειδή δεν είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ). Αργότερα, με νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε γνωστή την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς: «H Kυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του "take away" θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το "take away" θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα», ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε «συγγνώμη για την αναστάτωση» και χαρακτήρισε «δύναμη τη δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Για την ιστορία, το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού δημοσιοποιήθηκε μετά τις 8 το βράδυ από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την αντίδραση, εξάλλου, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν το βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το γεύμα που παρακάθισαν χθες ο κ. Μητσοτάκης και το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Ικαρία, στην οικία του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη, παρουσία δεκάδων παρισταμένων και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο βουλευτής της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης. Σε αυτή υποστηρίζει:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τα ακριτικά νησιά, Φούρνοι, Θύμαινα και Ικαρία και συζήτησε για την πορεία των εμβολιασμών, τα τοπικά προβλήματα και την προώθηση αναπτυξιακών έργων. Μετά το τέλος της περιοδείας και προ της αναχώρησης του, πέρασε από το λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, τόπο καταγωγής μου. Τον κάλεσα στο σπίτι μου για ένα πρόχειρο και σύντομο γεύμα.

Κατά τη διάρκεια του πρόχειρου γεύματος, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας, δηλαδή υπαίθριος χώρος της οικίας, χρήση μασκών στο μεσοδιάστημα του γεύματος, αριθμός ατόμων στο τραπέζι. Στο χώρο βρίσκονταν και τα πρόσωπα της αποστολής από την Αθήνα και η ασφάλεια του προέδρου που τον συνόδευε στο ταξίδι. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί οι εικόνες και οι συνθήκες, εκτός του χώρου που ήταν ο πρωθυπουργός, με συγκέντρωση κόσμου που προσήλθε αυθόρμητα για να τον δει από κοντά, δεν ήταν οι πρέπουσες, αποτέλεσαν αφορμή παρεξήγησης και ερμηνεύθηκε αρνητικά η έκφραση της παραδοσιακής φιλοξενίας που δείχνουμε όλοι στο νησί μας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v