Όχι ρίσκο με τη δημόσια υγεία και ανοιχτή οικονομία όπου είναι δυνατόν. Αυτό είναι το δίπτυχο, με βάση το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με γνώμονα το οποίο θα λάβει και σήμερα τις νέες αποφάσεις του, όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα.
Προηγουμένως θα συνεδριάσει η πολυμελής… ολομέλεια της Επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα αναλύσει τα τελευταία δεδομένα και θα προχωρήσει στις τελικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Ήδη, πάντως, το κλίμα έχει διαμορφωθεί από τη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων, οι οποίοι, όπως διέρρευσε, αποφάσισαν τη διατήρηση της Αττικής στο «κόκκινο» και με το ίδιο χρώμα να βαφτεί ο χάρτης στην Αχαΐα και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα μέτρα αναμένεται να αυστηροποιηθούν. Για την απόφαση αυτή ελήφθησαν σοβαρά υπόψη τα ανεβασμένα τις τελευταίες ημέρες κρούσματα και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, υπό τον φόβο μήπως η ιστορία επαναληφθεί και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή της.
Από το τραπέζι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δείχνει να φεύγει η εκδοχή του σκληρού lockdown, καθώς εκτιμάται ότι το επιδημιολογικό φορτίο, παρόλο που έχει ανοδική πορεία, δεν δικαιολογεί μια τέτοια εξέλιξη, μολονότι κάποιοι από τους ειδικούς το συστήνουν ως την πλέον αποτελεσματική λύση.
Όσον αφορά τα σχολεία, δύσκολο φαίνεται το πισωγύρισμα μία μόλις εβδομάδα μετά το άνοιγμα των Γυμνασίων. «Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων», δήλωσε σχετικά χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένες διαφορετικές παρεμβάσεις σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Πάτρα.
Στις «κόκκινες» περιοχές οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 6 το απόγευμα, πλην της Αττικής, λόγω του μητροπολιτικού της χαρακτήρα και των πρακτικών δυσκολιών ενός τέτοιου εγχειρήματος. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ενταχθεί και η Θεσσαλονίκη.
Οι επιστήμονες όμως το ξανασυζητούν και μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να ισχύσει η απαγόρευση και στην Αττική, αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις… αναψυχής, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Για τις καθημερινές, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου έχει σαφώς πιο μεγάλες δυσκολίες και θα μπορούσε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο θα εφαρμοζόταν.
Πρακτικά δύσκολα
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο στην Αττική, για ψώνια ή σωματική άσκηση, η οποία έπεσε ως ιδέα αλλά πρακτικά δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το SMS στο 13033 για μετάβαση σε άλλη περιοχή.
Για το λιανεμπόριο έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις στην επιστημονική κοινότητα, με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση του κινδύνου συγχρωτισμού. Ένα σενάριο θέλει την επιστροφή της ένδυσης και της υπόδησης από το καθεστώς του click inside σε click away, να απαγορευτεί δηλαδή εντελώς η είσοδος καταναλωτών εντός των καταστημάτων και να λειτουργεί η αγορά αγαθών κατόπιν ραντεβού και μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Μια δεύτερη εισήγηση είναι στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο (ανάμεσά τους και η Αττική) να ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και να μη λειτουργεί ούτε καν με τη μέθοδο του click away. Κάτι τέτοιο πάντως θα είχε τεράστιο κόστος για την οικονομία και στην κυβέρνηση θα το σκεφτούν πάρα πολύ για να καταλήξουν σε μια τέτοια απόφαση.
Όπως άλλωστε τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, «προτεραιότητα είναι σταθερά η προστασία της δημόσιας υγείας και η κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και της εκπαίδευσης».