Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλάξεις και Αττική βάζουν σε συναγερμό την κυβέρνηση

Μεγάλη η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην πρωτεύουσα. Κινητοποίηση από το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού. Τι προβληματίζει τους επιστήμονες.

Μεταλλάξεις και Αττική βάζουν σε συναγερμό την κυβέρνηση

Σε νέα φάση έχει περάσει η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηριστικά της, οι μεταλλάξεις -ο αριθμός των οποίων αυξάνεται τις τελευταίες μέρες- αλλά και η γεωγραφική μετατόπισή της, όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα, στην Αττική.

Φυσιολογικό μεν λόγω της παρουσίας του μισού σχεδόν πληθυσμού της χώρας στο λεκανοπέδιο, άκρως επικίνδυνο δε υπό τον φόβο της ταχύτατης και δύσκολα ελέγξιμης διάδοσης του ιού, τη στιγμή που ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με αργά βήματα και οι καθυστερήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών είναι πολύ μεγάλες.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να έχει εικόνα της διαμορφωθείσας κατάστασης και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Όπως αναφέρει σε κάθε ευκαιρία, δεν θα διστάσει -εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες- να προχωρήσει και σε νέα σκλήρυνση των μέτρων, δεδομένου ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην πρωτεύουσα και περιμετρικά αυτής τα ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι αυξήθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες κατά πολύ. Μόνο χθες, από τα 484 νέα κρούσματα (με πολύ λίγα πάντως τεστ) σε όλη τη χώρα, σχεδόν τα μισά, τα 222  εντοπίστηκαν στην Αττική, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, λόγω διαφορετικών συνθηκών διασποράς, η Αττική δεν είναι όπως η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Και ένας λόγος που ελήφθησαν από το Σάββατο τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι ακριβώς αυτός, να αποφευχθεί μια επανάληψη της ιστορίας, ίσως και με πιο δυσάρεστες επιπτώσεις.

Πρώτο κρούσμα

Και αν τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «κόκκινη» Αθήνα, χθες ο συναγερμός σήμανε στη Θεσσαλονίκη και στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορωνοϊού. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έσπευσε στο σημείο. Την ίδια ώρα πάντως, τα κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα πληθαίνουν. Μάλιστα, η αύξησή τους είναι ραγδαία, αφού από 66 που ήταν την Πέμπτη, χθες ανακοινώθηκαν 174 (τα 107 χθεσινά).

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εξέφρασε χθες ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη… Μας απασχολεί πολύ, γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη».

Σημαντική διασπορά του κορωνοϊού προέβλεψε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που μίλησε για 900-950 νέα κρούσματα ημερησίως μόνο στην Αττική για τον Απρίλιο, όταν και εκτίμησε ότι θα ξεσπάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Διευκρίνισε επίσης ότι «η βρετανική μετάλλαξη έχει 56% μεγαλύτερο βαθμό διάδοσης, αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του ιού παραμένουν ίδια». Όσον αφορά την απόδοση του εμβολίου και την προστασία που προσφέρει στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, όπως είπε, «είναι μειωμένη κατά 50%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v