Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούσματα και εμβόλια προβληματίζουν την κυβέρνηση

Τα ηχηρά προειδοποιητικά μηνύματα και ο κίνδυνος για τρίτο κύμα. Η ρητορική για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Στην Καρδίτσα το Σάββατο ο πρωθυπουργός.

Κρούσματα και εμβόλια προβληματίζουν την κυβέρνηση

«Ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι' αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Σε αυτά τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια ψηφιακής εκδήλωσης της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, αποτυπώνεται η ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας και για τον κίνδυνο μαζικής επιστροφής του ιού με τη μορφή του τρίτου κύματος. Άλλωστε, τα χθεσινά 842 νέα κρούσματα, αυξημένα σε σχέση με αυτά της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώνουν μεν αυτό που φοβούνταν οι επιστήμονες με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα για τη συνέχεια.

Τον προβληματισμό επιτείνουν δύο ακόμα παράμετροι, η καθυστέρηση των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και οι μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, δείχνουν πιο επικίνδυνες και με άγνωστη την ανταπόκριση του εμβολίου σε αυτές.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, όμως αυτό -αναγνωρίζουν- μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα. Και γι’ αυτό, λένε, απαιτείται αυξημένη προσοχή και διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης.

Οι μισές χθεσινές μολύνσεις (427) εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία ανησυχεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή τους επιστήμονες. Και αυτά, ενώ ακόμα οι υγειονομικές συνέπειες του ανοίγματος του λιανεμπορίου δεν έχουν φανεί, ενώ σε λίγες μέρες προγραμματίζεται να επαναλειτουργούν δια ζώσης και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιμένουν θεσμικά

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα εμβόλια και ενώ η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται δικαστικά ή αλλιώς σε βάρος των φαρμακευτικών, στην κυβέρνηση επιμένουν θεσμικά, κινούμενοι μέσω της Ε.Ε. Όπως διερωτήθηκε άλλωστε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε κεντρική συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Μεμονωμένες, κρατικές συμφωνίες προφανώς θα ήταν υπέρ των ισχυρότερων χωρών», εκτίμησε.

Παράλληλα, διαφοροποιείται η ρητορική σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. «Το πότε θα φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού δεν εξαρτάται από εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και υπεραμύνθηκε της στρατηγικής επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης να μη διαθέτει αμέσως όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, διασφαλίζοντας ότι όποιος κάνει την πρώτη, θα κάνει και τη δεύτερη δόση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που χρειάζονται, αντιμετωπίζουν πρόβλημα». Υπενθυμίζουν δε ότι το εμβόλιο -σύμφωνα με τους ειδικούς- προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. 

Πέραν της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ξαναρχίσει την άμεση επικοινωνία του με τη βάση του κόμματός του αλλά και ευρύτερα την κοινωνία. Έτσι, χθες μίλησε διαδικτυακά ενώπιον 400 περίπου γαλάζιων στελεχών, ενώ ξεκινά εκ νέου τις περιοδείες. Για το Σάββατο μάλιστα έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Καρδίτσα, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v