Ολοκληρώθηκαν μετά από 3,5 ώρες οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρεί από το χώρο στο γραφείο της Προεδρίας στο Ντολμαμπαχτσέ.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 και διήρκησαν περίπου 3.5 ώρες.
Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικες συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.
Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.
Η διαδικασία συνίσταται στη διεξαγωγή άτυπων, μη δεσμευτικών συζητήσεων. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν μετέχει τρίτος, είναι αποκλειστικά μεταξύ μόνο των δύο πλευρών και δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενό τους, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στόχος μια πρώτη διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Ικανοποίηση του Βερολίνου για τις διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας
Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.
ΕΕ: Σημαντικό βήμα
Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία, όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Καταγράψαμε το σημαντικό μήνυμα που εστάλη από όταν έγινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τις τουρκικές αρχές» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «επαναβεβαιώσαμε τη σημασία της δέσμευσης με την Τουρκία για να παγιώσουμε διάλογο και συνεργασία».
« Σήμερα, είναι η αρχή των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι σημαντικό βήμα» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «θα είναι ίσης σημασίας η επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό».
Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι η λίστα των μέτρων δεν είναι έτοιμη «αλλά δεν έχει μπει στην άκρη. Η δουλειά συνεχίζεται».
«Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας με την Τουρκία εν όψει της έκθεσης που πρέπει να παρουσιάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο μαζί με την Κομισιόν, λαμβάνοντας πολύ υπόψη τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες από κάθε άποψη» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ανέφερε «είδαμε όλα τα ζητήματα τα οποία δημιούργησαν πολλές ταραχές στη σχέση μας το 2020 και τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και να κοιτάξουν για έναν καλύτερο τρόπο να μοιραστούν τις ανησυχίες, να συνεργαστούν και να έχουν καλύτερη γειτονία».
«Είμαι χαρούμενος να πω ότι σήμερα, η ενόχληση που δηλητηρίασε τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, έχει σταματήσει» σημείωσε ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι συμφώνησαν και τα δύο μέρη να το κρατήσουν αυτό και να το χρησιμοποιήσουν θετικά για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε συμφωνίες.
«Σήμερα, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν και ελπίζουμε ότι μέχρι τα μέσα - τέλη Φεβρουαρίου η πρώτη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα γίνει επίσης» επισήμανε και τόνισε ότι « η ανησυχία μου είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ, για όλα τα ζητήματα που το 2020 ήταν δύσκολα» και κατέληξε λέγοντας ότι όλα πρέπει να μείνουν ήρεμα για να υπάρχει καλό κλίμα.
Ικανοποίηση στις ΗΠΑ
Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».