Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοσμοσυρροή και μεταλλάξεις θορυβούν την Κυβέρνηση

Ανησυχία και από τις καθυστερήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στις παραδόσεις εμβολίων. Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο δίμηνο. Παραμένει ο στόχος του καλοκαιριού, όσον αφορά τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Κοσμοσυρροή και μεταλλάξεις θορυβούν την Κυβέρνηση

Οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού των πολιτών στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων θορύβησαν κυβέρνηση και επιστήμονες, υπό το φόβο μιας νέας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η εκ των πραγμάτων αδυναμία τήρησης των αποστάσεων αυξάνει τον δείκτη δυσκολίας στην επίλυση της πολύπλοκης εξίσωσης, στην οποία τις τελευταίες μέρες έχουν μπει δύο ακόμα προβληματικοί παράγοντες: αφενός οι καθυστερήσεις των φαρμακευτικών εταιριών στις παραδόσεις των εμβολίων, κάτι που πάει χρονικά πιο πίσω όλο τον ευρωπαϊκό -και φυσικά και τον ελληνικό- σχεδιασμό και αφετέρου οι τρεις επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού που ανησυχούν περαιτέρω τους ειδικούς.

Το επόμενο δίμηνο, ως φαίνεται, θα είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας, ενώ ο άστατος καιρός και τα ανοίγματα των δραστηριοτήτων είναι δύο ακόμα παράμετροι που λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, την ώρα μάλιστα που οι υγειονομικές συνέπειες από την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ακόμα δεν έχουν φανεί.

«Πρέπει να προσέξουμε θα είναι κρίμα να πάμε πίσω», έγραψε, μεταξύ άλλων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «λελογισμένο ρίσκο», σημειώνοντας πως «με μεγάλη φειδώ θα ανοίγουμε σταδιακά, θα μετράμε και θα αξιολογούμε τα δεδομένα».

Εφόσον αυτά διαπιστωθούν αυξημένα, έχει γίνει σαφές ότι δεν θα αποφευχθούν νέα περιοριστικά μέτρα, με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο (στον ΣΚΑΪ) να ζητά την πιστή τήρηση των συστάσεων των ειδικών «για να καθυστερήσουμε το επόμενο κύμα». Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα «να το καθυστερήσουμε (το τρίτο κύμα) τόσο όσο να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες».

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Δευτέρα, πέραν των υφιστάμενων περιορισμών, που παρατείνονται για μία εβδομάδα, θα τεθούν σε ισχύ κάποια μέτρα διευκόλυνσης. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, συνεχίζεται η παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, στα ταξί επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλέον, πλην του οδηγού, ενώ θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια που είναι ήδη δεμένα σε ελληνικά λιμάνια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Δύο… ορφανές

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα το οποίο ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), προχωρά στη δημιουργία ενός πανελληνίου Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης των νέων στελεχών. Όπως έγινε γνωστό, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο ήδη παρακολουθεί γονιδιωματικά την επιδημία στη χώρα μας, θα ταυτοποιεί το στέλεχος του ιού.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 27 περιπτώσεις της αποκαλούμενης «βρετανικής» μετάλλαξης, δύο εκ των οποίων «ορφανές» (άγνωστη προέλευση). «Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστηκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα», διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και όσα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, είναι στεγανοποιημένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Καμινίων, μία από τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα, διαβεβαίωσε ότι «η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει», όμως ο προβληματισμός από την καθυστέρηση προμήθειας των εμβολίων είναι προφανής.

Τέτοιο πρόβλημα παρατηρείται με την Pfizer, στο τέλος του μήνα αναμένεται έγκριση του ευρωπαϊκού εμβολίου της AstraZeneca και φαίνεται ότι χάνουμε την πρώτη παρτίδα των 500.000 δόσεων του Ιανουαρίου. Για το Φεβρουάριο φέρεται να υπάρχει γραπτή εγγύηση της εταιρείας ότι θα παραδώσει στη χώρα μας 400.000 δόσεις. Πολλές ελπίδες υπάρχουν ότι θα εγκριθεί άμεσα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, κάτι που θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των διαδικασιών από τον Απρίλιο και μετά.

«Αν οι καθυστερήσεις είναι μόνο του πρώτου τριμήνου και φαίνεται ότι είναι της τάξης του 60% και με την προϋπόθεση ότι ο κρατικός μηχανισμός έτοιμος, θα αρχίσουν μαζικότερα οι εμβολιασμοί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», υποστήριξε ο κ. Μόσιαλος. Έτσι, όπως εξήγησε, «εφόσον υπάρχει επάρκεια εμβολίων, θα μπορούμε να προλάβουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ σημαντικό τμήμα πληθυσμού, να φτάσουμε τα όρια του 70% που θέλουμε. Ποσοστό που θα επιτευχθεί και από τον εμβολιασμό και μέσω της φυσικής ανοσίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v