Με προσοχή και χωρίς βιασύνη, η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει το επόμενο βήμα όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ήδη, όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη, το ρίσκο που ελήφθη με το χθεσινό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι μεγάλο, ερχόμενο μάλιστα σε συνέχεια της δια ζώσης λειτουργίας των δημοτικών σχολείων μία εβδομάδα νωρίτερα.
Η κινητικότητα στους δρόμους, με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, εκ των πραγμάτων αυξάνεται, μαζί της και οι πιθανότητες μεγαλύτερου συγχρωτισμού, άρα και έκθεσης στον κίνδυνο. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν μετ’ επιτάσεως πιστή τήρηση των προληπτικών μέτρων ασφαλείας, ενώ θεωρούν απαραίτητο ένα εύλογο περιθώριο κάποιων ημερών, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου.
Αυτήν τη θεωρούν αναπόφευκτη, ωστόσο το μείζον ζήτημα είναι να μη γίνει ανεξέλεγκτη και η κατάσταση αρχίσει να ξεφεύγει και πάλι, θυμίζοντας την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη του Δεκεμβρίου. Και μπορεί το πρώτο δείγμα από τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων να είναι θετικό έως τώρα, όμως ο βαθμός δυσκολίας στο αντίστοιχο στοίχημα του λιανεμπορίου είναι σαφώς μεγαλύτερος.
«Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα και στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, επιζητώντας να δοθεί στην αγορά η ευκαιρία να… αναπνεύσει.
«Όσον αφορά, τουλάχιστον, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε σχέση με το άνοιγμα των δημοτικών. Θέλουμε ν’ ανοίγουμε με ασφάλεια», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, που δεν άνοιξε τα χαρτιά του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο βήμα. Η κυβέρνηση, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, θα λάβει τις αποφάσεις της εν ευθέτω χρόνω, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Πρακτικά εμπόδια
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βλέμμα στρέφεται πλέον σε γυμνάσια και λύκεια, ίσως και στα χιονοδρομικά κέντρα, παρόλο που υπάρχουν αρκετά πρακτικά εμπόδια, ενώ πιο πίσω χρονικά φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η εστίαση.
Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένα σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι της κυβέρνησης θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου και αφού έχει διαμορφωθεί η κατάσταση υπό τα νέα δεδομένα.
Όσον αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα, για να μη χαθεί ολοκληρωτικά η χρονιά, υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσουν με ένα είδος προγραμματισμένης επίσκεψης, με προηγούμενη συνεννόηση με τους υπευθύνους και αντίστοιχη πιστοποίηση (σε sms ή e-mail). Πρόβλημα στο συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί η κλειστή εστίαση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες. Το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία, ακόμα δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά τρόπο για να λειτουργήσει, ακόμα και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, κρουσμάτων… θελόντων.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τους εμβολιασμούς τόσο εντός της χώρας όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. Όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen θα ζητήσουν με επιστολή την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των εμβολίων άλλων εταιρειών, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Πέμπτη.
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού για θεσμοθέτηση τυποποιημένου και κοινά αποδεκτού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Στόχος είναι να διευκολυνθούν η ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια, ζήτημα μείζονος σημασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Αυτό το μέτρο, όπως λένε στην κυβέρνηση, «δεν αποκλείει κανέναν, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας για όσους το έχουν».