Το θέμα των εξοπλιστικών και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων επανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέχεια των εξαγγελιών του από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας εντός του 2021 από τη Γαλλία.
Ο προϋπολογισμός του 2021 στην Άμυνα πλησιάζει τα 5,5 δισ., αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2019, ενώ προωθούνται 105 προγράμματα, αξίας 11,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εντός του νέου έτους αναμένεται να «τρέξουν» και άλλα προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όπως:
- Το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων, κομβικό ζήτημα, με τις απόψεις να ποικίλλουν. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Κυριακή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την απόκτηση και φρεγατών από τη Γαλλία, ενώ έντονο δείχνει και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το θέμα. Παράλληλα, προγραμματίζεται και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των υπαρχόντων τεσσάρων φρεγατών κλάσης MEKO.
- Η αναβάθμιση και συμπλήρωση τορπιλικού δυναμικού των υποβρυχίων, με έντονες τις φήμες για την αγορά 32 γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου έναντι 115 εκατ. ευρώ.
- Η απόκτηση 4 νέων αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo, νέων αντιαρματικών όπλων για τον Στρατό, νέων κατευθυνόμενων βλημάτων για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και νέων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.
- Η αναβάθμιση και υποστήριξη των F-16 και των όπλων τους.
- Η υποστήριξη των C-130 και η σύμβαση υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27.
- Η υποστήριξη των ελικοπτέρων Απάτσι και κάθε επιχειρησιακά αναγκαίου οπλικού συστήματός τους.
Νέοι επαγγελματίες
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, εντός του 2021 προγραμματίζεται η ενίσχυση με 1.600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) και 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.), με τις σχετικές προκηρύξεις να αναμένεται να δημοσιευτούν στις αρχές του 2021. Μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπονται προσλήψεις 13.000 νέων επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών, συνολικά 2.580 άτομα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το γεγονός ότι δεν υπερψήφισαν την αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που μετά την ψηφοφορία σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.
«Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου η χώρα αντιμετωπίζει τις συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία, με τις Ένοπλες Δυνάμεις στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα να βρίσκονται συνεχώς σε συναγερμό και να καταφέρνουν με ύψιστο αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό να αντιμετωπίζουν όλες τις απειλές, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην ψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό», σημείωναν στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως «ένα ακόμα δείγμα της εντελώς αλλοπρόσαλλης και ανεύθυνης πολιτικής τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν πάντα τον Προϋπολογισμό, αλλά τα περισσότερα -και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση- ψηφίζουν κατά παράδοση τις αμυντικές δαπάνες, ως μια ένδειξη εθνικής ενότητας και στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ο κ. Τσίπρας, όμως, επεκτείνει τη στείρα άρνηση ακόμη και στα ευαίσθητα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας».