Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμα εξαιτίας της πανδημίας, το 2021 η ελληνική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάταξης, αναμένεται να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναγνωρίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται με τον χρόνο διάρκειας της υγειονομικής κρίσης και κατ’ επέκταση την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ωστόσο, όπως θα πει, με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και με τον συνδυασμό προσωρινών μέτρων ανακούφισης από την πανδημία και μόνιμων μέτρων, η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοψίσει τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ θα δώσει έμφαση στην εμπιστοσύνη που -όπως θα πει- έχει ανακτήσει η ελληνική οικονομία και στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, όπως αυτές της Microsoft, της Volkswagen στην Αστυπάλαια και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά το νέο έτος, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει, ανάμεσα στα άλλα, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Εκτός πάντως από την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη χρηματοδότηση βασικών πτυχών του κυβερνητικού έργου, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της αναβάθμισης της αμυντικής μας βιομηχανίας και της αύξησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Χαρακτηριστικό της ταχύτητας των διαδικασιών είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στις 23 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να «πέσουν» και οι σχετικές υπογραφές ανάμεσα στις δύο χώρες.
Βαρύτητα στο εμβόλιο
Ο πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της Βουλής να μιλήσει και για την πορεία του κορωνοϊού, με την κατάσταση τις τελευταίες μέρες να δείχνει, έστω πολύ αργά, να βελτιώνεται, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο εμβόλιο. Μάλιστα δεν αποκλείεται να απευθύνει νέα επίσημη πρόσκληση στου αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με μια συμβολική κίνηση, να κάνουν όλοι μαζί το εμβόλιο, δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου με ανακούφιση υποδέχθηκαν τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, καθώς η καθοδική πορεία των θανάτων, των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων (με λίγα -είναι η αλήθεια- τεστ) άρχισε να γίνεται πιο εμφανής. Συνεχίζουν δε να επικαλούνται τα δεδομένα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση- προχωρούν σε νέα lockdown, ακολουθώντας την Ελλάδα, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ονομάτισε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία που, όπως ανέφερε, «επεκτείνουν τα μέτρα και επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για το διάστημα των εορτών», επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την καθυστερημένη και χωρίς σχέδιο κυβερνητική αντίδραση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.