Μια δεύτερη εστία πολιτικής αντιπαράθεσης - παράλληλα με την οικονομία - έχουν πυροδοτήσει στη Βουλή τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για το θέμα των κυρώσεων, ενώ από την κυβερνητική πτέρυγα επισημαίνεται ότι η Ευρώπη κινείται έστω και με αργά βήματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση στη Βουλή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην τουρκική προκλητικότητα όσο και στην ευρωπαϊκή διστακτικότητα. Μάλιστα είπε πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία και σημείωσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά, με υπομονή και επιμονή».
Μπρα ντε φερ στην Ολομέλεια υπήρξε μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ στα επόμενα βήματα αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος.
Ειδικότερα απο το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - αναφερόμενος στα κονδύλια του προϋπολογισμού - έκανε λόγο για αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις πιστώσεις του τρέχοντος προϋπολογισμού. Για να υπογράμμισε πως με μια Τουρκία που λειτουργεί απειλητικά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα., αποσταθεροποιητικά για την περιοχή και είναι εξοπλισμένη δεν ρισκάρουμε.
Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας απευθυνόμενος στον Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο τόνισε πως «ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα. Πολλές φορές, πιο αργά από αυτά που ενδεχομένως θα θέλαμε. Αλλά αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, από τον Ιούνιο του 2019, τι χρείαν κυρώσεων θα είχαμε σήμερα απέναντι στην Τουρκία;». Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αναφορά του Στέλιου Πέτσα πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο για να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε : «προχωράει λοιπόν η Ευρώπη με αργά βήματα και θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Κατρούγκαλο ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη "κυρώσεις" με το "περιμένοντας τους βαρβάρους" του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε ένα καλύτερο αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν προκλητικές ενέργειες, για το συμφέρον των λαών όλης Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά και της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, που ανέφερε «για να δικαιολογήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παταγώδη αποτυχία, επιχείρησε δύο ακροβατισμούς, διαστρεβλώνοντας και αυτά που είχα πει. Αναρωτήθηκε πρώτον, εφόσον λήφθηκε απόφαση για κυρώσεις τον Ιούνιο του 2019, τι ζητάμε τώρα νέες κυρώσεις; Η απάντηση είναι προφανής. Λήφθηκε η αρχική, πρώτη απόφαση επί της αρχής που καλούσε την Τουρκία να μη συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά γιατί θα επιβάλλονταν κυρώσεις. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος που ζήτησε κυρώσεις τις πήρε, ενώ η Ελλάδα που καθυστέρησε και μόλις 8 μήνες μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο τις ζήτησε, με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, με αποτυχία που φέρει την υπογραφή του, δεν τις πήρε. Και η πιο ξεκάθαρη διαστρέβλωση και ακροβατισμός είναι στο ότι τάχα η απόφαση του Ιουνίου δεν αναφερόταν σε κυρώσεις, γιατί περιελάμβανε τον όρο στοχευμένα μέτρα, targeted measures. Όμως, δυστυχώς, αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τις κυρώσεις».
Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως με δηλώσεις είχε τοποθετήσει ψηλά τον πήχη. Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα. «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παίζετε με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν, να ακούμε στην αίθουσα αυτή, μετά το Βατερλό της Συνόδου, ότι είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και το χάϊδεμα στην Τουρκία. Είναι απίστευτο ότι πανηγυρίζετε» είπε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά.