H οικονομία κυριαρχεί στην πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ωστόσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση επέλεξαν στη σημερινή συνεδρίαση να αναφερθούν και στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και η στάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών τέθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ δεν έλειψαν οι πολιτικές κόντρες.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως είναι σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη έστω με αργά και λιτά βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Τουρκίας. Αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων είπε «όσο παραμένει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων, όσο ζητείται από την Τουρκία να επιδείξει συνεργασία για την αποφυγή των μονομερών προκλητικών ενεργειών με διάρκεια και αξιοπιστία και για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και όσο το Συμβούλιο ζητάει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ετοιμάσουν μία συνολική εκτίμηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αυτό δείχνει ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό. Είναι θέμα ευρωτουρκικό».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι οι κυρώσεις είναι το μέσο, για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει με την Ελλάδα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, όπως σχολίασε, είναι η πρώτη φορά που αυτό γράφεται και περιγράφεται με τέτοιο τρόπο στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπογράμμισε ότι «δεν περιμένουμε σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λύνονται όλα τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Αυτό, όμως, που σίγουρα έχει γίνει κοινός τόπος είναι η σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η σαφής και σταθερή συμπαράσταση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και βέβαια η διεύρυνση των κυρώσεων, έτσι όπως αυτές είχαν αποφασιστεί από το 2019».
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως «βάλατε τον πήχη εκεί που τον βάλατε. Περάσατε πολύ από κάτω, πάρα πολύ από κάτω. Είχαμε τρεις Συνόδους Κορυφής ότι μας λέγατε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις. Κυρώσεις μια, κυρώσεις δύο, κυρώσεις τρεις, τώρα ξανά οι κυρώσεις μετατίθενται. Τι γίνεται;». Πρόσθεσε πως «οι πετυχημένες συναντήσεις στο διπλωματικό επίπεδο πόσο απέδωσαν; Και μαθαίνουμε ότι έχετε δεσμευτεί για μια διάσκεψη μεσογειακή. Με τι εγγυήσεις; Θα είναι καλύτεροι οι συσχετισμοί εκεί; Έχουμε κάποιες εγγυήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, για το Κυπριακό; Ή θα πάμε να βρεθούμε σε ένα πλαίσιο που για άλλη μια φορά δεν θα είναι ευνοϊκό για μας;»
Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κοιτώντας προς την κυβερνητική πτέρυγα είπε «μια συμβουλή: μην είστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Ξαναπιάστε το νήμα μιας εξωτερικής πολυδιάστατης, ενεργητικής πολιτικής».