Πυρά στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό πως «αρνείται τον διάλογο και τις απαντήσεις στα δύσκολα. Επιλέγει το δρόμο των εξαγγελιών και των διαγγελμάτων».
Συνέχισε λέγοντας «το δεύτερο και πιο απειλητικό κύμα της πανδημίας δυστυχώς καλά κρατεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δύσκολες» και υπογράμμισε πως «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες».
Όπως είπε «το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας, που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν». Συμπλήρωσε πως «άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο και ιδιαίτερα τα χερσαία σύνορα ήταν «ξέφραγο αμπέλι». Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Για να σημειώσει «το νέο κύμα βρήκε τη χώρα αθωράκιστη. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Άφησαν τους πολίτες κυριολεκτικά στο έλεος της αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση».
«Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει ακόμα και ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά και προσέθεσε «δεν κατάφεραν ούτε να καταγράψουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών».
Μάλιστα υπογράμμισε πως «η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πως και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγεία». Παράλληλα τόνισε πως «η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφάνεια, ο συγκεντρωτισμός καλλιεργούν την καχυποψία αλλά και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης. Που εντείνονται με νέα δημοσιεύματα για διπλά βιβλία των κρουσμάτων, δηλαδή για αναξιόπιστο Μητρώο Ασθενών, για αδιαφανείς διαδικασίες προμήθειας τεστ και μάλιστα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Μιλώντας στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε «το κλειδί είναι τα μαζικά τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση. Έτσι διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία) μπορούμε σταδιακά να απελευθερώσουμε περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι επιδημιολογικά φορτωμένες. Μαζικά τεστ ανά νομό και επανάληψη τους μετά από 20 ημέρες. Ώστε το κράτος να αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και να «στεγανοποιεί» κάθε περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα. Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, για παράδειγμα σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες».
Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση «να υιοθετήσει την στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Στρατηγική που βρίσκει σύμφωνους όλο και περισσότερους ειδικούς επιστήμονες. Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις , με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων. Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».
Όσον αφορά στο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο- που ψηφίζεται σήμερα- η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως ο εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, είναι αναγκαιότητα και πρέπει να γίνει ευρύτερος διάλογος. Προσέθεσε όμως «δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη αυτά είναι ψιλά γράμματα. Και εδώ αλαζονεία και αυταρχισμός.
Συζητήσεις με fast track διαδικασίες «για να τελειώνουμε», νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή διαφορετικά από εκείνα που τέθηκαν σε διαβούλευση (30 άρθρα προστέθηκαν σε αυτό) και τροπολογίες βροχή. Και μάλιστα για σοβαρά θέματα τροπολογίες που έρχονται στο και πέντε. Αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση την αποκαλείτε «καλή νομοθέτηση»; Αυτό το Νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, ούτε εκσυγχρονισμό. Δεν προστατεύει το περιβάλλον, ούτε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών. Ούτε συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη»
Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως «από τροπολογία της τελευταίας στιγμής ως συνήθως ο Υπουργός αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις ενεργειακές κοινότητες, τους μικρούς παραγωγούς. Με τα προτεινόμενα μέτρα αποκλείονται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τον Ενεργειακό χάρτη της χώρας».
Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε «καταψηφίζουμε αυτό το Νομοσχέδιο που αποτυπώνει τον βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. «Όλα για τους μεγάλους, στο περιθώριο οι μικροί, οι πολλοί».Αυτό είναι το «μότο» σας. Και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση».