Στο πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη Βουλή για τη σχετική τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα. Ο υπουργός σημείωσε πως είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας και υπογράμμισε πως το πλάνο μετασχηματισμού προβλέπει εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης μέσω εθελουσίας εξόδου, ψηφιακό μετασχηματισμό και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές σημείωσε πως ανάλογο μοντέλο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Δανία. Παράλληλα παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι το έλλειμμα από τα 7 εκατομμύρια το μήνα έχει μειωθεί στα 4.7 εκατομμύρια. Προσέθεσε δε πως είναι αυτονόητες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, επισημαίνοντας πως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και αυτό επιτυγχάνεται με την τροπολογία.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, που σημείωσε πως δίνεται η δυνατότητα στους 5.500 εργαζόμενους για εθελούσια έξοδο ή μετακίνηση και κάλυψη κενών θέσεων εντός της εταιρείας ή σε άλλο φορέα του δημοσίου. «Η εργασία όσων απασχολούνται στα ΕΛΤΑ ειναι διασφαλισμένη» υπογράμμισε.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης σημείωσε πως «αναδιαρθρώνεται η επιχείρηση με ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο μοντέλο» και μίλησε για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Όπως είπε η εταιρεία μετατρέπεται από δημόσιος οργανισμός σε ένα «μαγαζί» που ελέγχεται από την εκάστοτε διοίκηση. Επεσήμανε δε πως στόχος είναι η εταιρεία καθαρή από χρέη- με τα χρήματα των φορολογημένων- να ιδιωτικοποιηθεί.