Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας κατέθεσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση, με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν πως είναι «κόλαφος το πόρισμα» της επιτροπής για την αστυνομική βία στην Ελλάδα.
Για «μάταιο κόπο όλων όσοι επιχειρούσαν συστηματικά να εξυφάνουν ένα εντελώς παραπλανητικό αφήγημα περί ύπαρξης ενός πορίσματος που το Υπουργείο δήθεν πάσχιζε να κρατήσει μακριά από τα φώτα δημοσιότητας» έκανε λόγο ο Λευτέρης Οικονόμου. Προσέθεσε πως «διατρέχοντας το κείμενο γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγνώριση της διαρκούς επιδίωξης της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στην Ελληνική Αστυνομία».
«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ξεκάθαρο. Ουδείς απολαμβάνει κάποιους είδους ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή. Στη Δημοκρατία η προσπάθεια προστασίας της δημόσιας τάξης δεν αναιρεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια στιγμή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρονται τα εξής:
Απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη:
- Μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες,
- Μη υποβολή καίριων ερωτήσεων,
- Παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων
- Μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων.
- Αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς
- Απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολίτων
- Συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.
- Μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου.
- Πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.
Παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνεται πως: στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως παρά το ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς. Η αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας μπορεί να γίνει «μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης λέγοντας ότι το πόρισμα διαπιστώνει: Απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη. Απόδοση μεγαλύτερης βαρύτητας χωρίς ιδιαίτερο λόγο στις μαρτυρικές καταθέσεις οργάνων σε σχέση με μαρτυρίες πολιτών. Μη συμμόρφωση με πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη. Πλημμελείς έρευνες σε υποθέσεις ρατσιστικού κινήτρου.
* Δείτε το πόρισμα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.