Τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Οι ομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έδωσαν ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους, επεκτείνοντας την κριτική της στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα.
Κατα την τοποθέτηση του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος σημείωσε πως η πρότασης δυσπιστίας είναι «άκαιρη». Όπως είπε η χώρα αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση: τον κορωνοϊό και «την επιθετική και παραβατική συμπεριφορά» της Τουρκίας. Συνέχισε λέγοντας πως είναι μια συμπεριφορά που φτάνει στα όρια του «αλλοπρόσαλλου» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων μίλησε για ένα άρτιο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξοπλισμών, ενώ είπε πως ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες ανεβαίνει σημαντικά και φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια. Όσον αφορά στην αύξηση της θητείας τόνισε πως είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος παρά μια απόφαση με εθνικό κόστος.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «με την Τουρκία θα επιθυμούσαμε ένα διαφορετικό κλίμα. Όμως δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις». Για να προσθέσει πως «η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι φοβική. Αντιστρέψαμε το αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού που ήθελαν να επιβάλουν οι διπλωμάτες της Τουρκίας για εμάς στην Ευρώπη. Ελεγαν παντού ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν με κανέναν. Όμως συμφωνούμε με όλους τους γείτονές μας. Κάναμε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, προχωράμε με όλους πλην της Τουρκίας».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου σε τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα 12 ναυτικά μίλια, θέτοντας και μια σειρά ερωτημάτων για τα επόμενα βήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής»
Απαντώντας σε αναφορά του Γιάννη Ραγκούση ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε «δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε» . Προσέθεσε δε «θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα επί της τοποθέτησής μου, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού».
Λίγο αργότερα οι τόνοι ανέβηκαν σε διάλογο που είχε ο Νίκος Παναγιώτοπουλος με το Γιάννη Ραγκούση, καθώς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εκ νέου αναφορά στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για να απαντήσει ο Ν. Παναγιώτοπουλος «όσον αφορά τον κ. Ραγκούση μπορώ να του πω ότι μάλλον δεν άκουσε την ομιλία. Δεν ακούσατε τι είπα για την Τουρκία; Και αυτό έρχεται από ένα κόμμα που ο αρχηγός του δεν αναγνώριζε θαλάσσια σύνορα». Ωστόσο η αναφορά πως τα 12 ναυτικά μίλια είναι δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ραγκούση που ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει.
«Έντρομοι θα σας άκουσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα ρητώς αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα. Είναι απαράδεκτη τοποθέτηση, πρέπει να ανακαλέσετε γιατί βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ή δεν ξέρετε τι είπατε ή κάνατε λάθος. Διορθώστε το» είπε. Προσέθεσε δε πως «είναι ντροπή σας να λέτε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα» και συμπλήρωσε «ο κύριος Τσίπρας το 2017 υπερασπίστηκε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και έδιωξε το Oruc Reis».
Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση (επίσης με αφορμή τη δήλωση του Μ, Χρυσοχοΐδη), λέγοντας προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «να μας πείτε αν τα 12 ναυτικά μίλια είναι εθνικισμός;»