Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη

Πώς ερμηνεύονται οι αποφάσεις του για την άμυνα και την οικονομία. Το μεταρρυθμιστικό στίγμα, ο ιδιωτικός τομέας και οι «σταθερές κεντρικές επιλογές». Πώς αιτιολόγησε τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη

Τις πληροφορίες ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, θα προχωρούσε σε ανακοινώσεις για την οικονομία κατά βάση περιορισμένης χρονικής διάρκειας, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2021, επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του ομιλία στο Βελλίδειο. Όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος, πρόκειται για «έκτακτες δράσεις που επιβάλλονται από τις έκτακτες εθνικές, υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες».

Κινούμενος σε δύο μέτωπα, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την διατήρηση της οικονομίας «όρθιας» -όπως χαρακτηριστικά είπε- για τους επόμενους μήνες, ο πρωθυπουργός εστίασε στην «αυτοπεποίθηση» της κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε στην «νέα σχέση εμπιστοσύνης» και τη «συμφωνία αλήθειας» μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών που σφυρηλατήθηκε επί μήνες στα μέτωπα του Έβρου και της πανδημίας.

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει και τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «είμαι εδώ για τα δύσκολα», ότι «όσα είπα τα εννοώ, περιγράφω την πραγματικότητα ως έχει» και ότι «προσδιόρισα με ακρίβεια τους στόχους μου».

Έμφαση ο πρωθυπουργός έδωσε στην στήριξη του ιδιωτικού τομέα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η εισφορά αλληλεγγύης δεν καταργείται στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά μόνο στους ιδιωτικούς.

Ταυτόχρονα, προσπάθησε να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό στίγμα της κυβέρνησής του, αναφερόμενος -λόγου χάρη- στην επικουρική ασφάλιση και στο σχέδιο της Επιτροπής Πισαρίδη για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. «Αλλάζουν οι προτεραιότητες και όχι οι στόχοι», σημείωσε και εξήγησε πως «οι τομές αυτές δεν αποκλίνουν από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Συνεχίζουν την πολιτική ελάφρυνσης των φόρων από τις πλάτες των πολιτών και από τα ταμεία των εταιριών. Φροντίζουν, ταυτόχρονα, εργαζόμενους και συνταξιούχους, νέους και ηλικιωμένους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ταμειακά διαθέσιμα

Επανέλαβε δε ότι «διατηρούμε πάντα και εφεδρείες, έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα», προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπλέον έκτακτες ανάγκες, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για περαιτέρω πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι «βιώνουμε σήμερα συνέπειες μεγαλύτερες ακόμα από εκείνες του Κραχ του 1929».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εκπέμψει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια, με τη συμβολή και των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ. Πρόκειται, όπως είπε, «για τα κεφάλαια που ξεκινώντας από το 2021, θα αρχίσουν να μετασχηματίζουν συνολικά την εθνική οικονομία. Και για αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθούν συνετά και παραγωγικά. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, εργάζονται ήδη έγκυροι επιστήμονες αλλά και όλη η Κυβέρνηση. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα είναι σύντομα έτοιμο, θα συζητηθεί με την κοινωνία, με τους παραγωγικούς φορείς, με τα κόμματα πριν τεθεί σε εφαρμογή», σημείωσε.

Όσον αφορά την άμυνα της χώρας, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την Άγκυρα ότι «απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ικανοποιημένος από τους «πολλούς και ισχυρούς συμμάχους» της χώρας και επανέλαβε τη διάθεση της χώρας μας, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, να δώσει το λύση το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αιτιολογώντας την απόφασή του να ενισχύσει σε τριπλό επίπεδο τις Ένοπλες Δυνάμεις (εξοπλιστικά, προσλήψεις, ενίσχυση αμυντικής βιομηχανίας), τόνισε ότι «όλα τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της Άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης, ύστερα από μία περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών. Λοιπόν, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες. Η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v