Κόντρες προκαλούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις στα εργασιακά, με το πολυνομοσχέδιο να συζητείται στην επιτροπή της Βουλής και να ψηφίζεται την επόμενη Δευτέρα. Για έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας «πάμε βήμα βήμα και κρατάμε δυνάμεις».
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «μικρόψυχη και μίζερη την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας πως «όπως έλεγαν με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσουν το μνημόνιο, έτσι λένε τώρα πως με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσουν την πανδημία και θα φέρουν την ευτυχία». Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης τόνισε «δεν θίγεται το οκτάωρο και καμία υπερωρία δεν καταργείται».
Σημειώνεται πως για το θέμα των υπερωριών υπήρχε πολιτική σύγκρουση. Αφορμή αποτέλεσε διάταξη που προβλέπει πως αν οι εργαζόμενοι μπουν σε προληπτική καραντίνα 7 ή 14 ημερών, πληρώνονται για τον χρόνο αυτό κανονικά και στη συνέχεια πρέπει να καλυφθούν οι μισές ώρες με υπερωρίες. «Αυτό αναδεικνύει η αντιπολίτευση ως μεγάλο έγκλημα και λέει ότι δήθεν καταργούμε το οκτάωρο…» ανέφερε ο Γ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας εστίασε σε μία σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όπως η επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), η παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία, η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 50 για να πάρουν οι εποχικοί εργαζόμενοι επίδομα κ.α. Στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Στη δημοσιότητα έδωσε και στοιχεία με βάση τα οποία, έγιναν ήδη 2.035.700 πληρωμές για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Όσον αφορά στο δώρο Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων στις επιχειρήσεις για το τμήμα που αναλογεί στο κράτος.
Παράλληλα σημείωσε πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ύφεση 7,9% στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 9,1%. «Μέσα στο αρνητικό αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται, είμαστε σε καλύτερη θέση» τόνισε και ανέφερε πως το ποσοστό της ύφεσης είναι 9,3% στην Πορτογαλία, 11,7% στην Ιταλία και 13,1% στην Ισπανία.
Σφοδρά πυρά στις εργασιακές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για προώθηση του δόγματος «μισή δουλειά - μισός μισθός». Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές» και για «αλαζονική άρνηση της πραγματικότητας».
Συνέχισε την κριτική επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «επιχειρεί να νομοθετήσει την απλήρωτη εργασία». Μάλιστα έκανε λόγο για «πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασίας» και για «μία ασύλληπτη οπισθοδρόμηση».