Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο- Ιταλία ενισχύουν το εθνικό οπλοστάσιο

Αναμένεται σύντομα τοποθέτηση και για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων όσον αφορά στο Ιόνιο. Η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη.

Δένδιας: Οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο- Ιταλία ενισχύουν το εθνικό οπλοστάσιο

«Δίκαιο αποτέλεσμα» που κατοχυρώνει νομικά τις πάγιες θέσεις της χώρας και ενισχύσει το «εθνικό οπλοστάσιο» χαρακτήρισε τις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει σύντομα τοποθέτηση για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων αναφορικά με το Ιόνιο.

Μιλώντας στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απαραίτητη την εθνική ομοψυχία απέναντι στην τουρκική παραβατική ύβρη. Παράλληλα σημείωσε πως θα είναι προσεκτικός στην τοποθέτηση του, καθώς όσα ειπωθούν μπορεί να συνεκτιμηθούν στο μέλλον.

Οι συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία συζητήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής και την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια. Υπέρ των δύο συμφωνιών έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “ναι” στη συμφωνία με την Ιταλία αλλά “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο, επισημαίνοντας πως μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψηφίζουν, ενώ επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια η Ελληνική Λύση.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο Αναστάσιος Χατζηβασιλείου από τη Νέα Δημοκρατία σημείωσε πως με τις συμφωνίες αυτές “η χώρα μας αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα” και επιβεβαιώνει ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκριπίδα και ΑΟΖ. Ο “γαλάζιος” εισηγητής μίλησε για ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα και τόνισε πως ξεδιπλώνεται μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Να συγκαλέσει η κυβέρνηση συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος. Μιλώντας για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζει “παρών”, καθώς υπάρχουν σκοτεινά σημεία.

“Ναι” και στις δύο συμφωνίες λέει το Κίνημα Αλλαγής, όπως σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ανάγκη εθνικής στρατηγικής και συνεννόηση σε κεντρικό επίπεδο. Έντονη κριτική στις δύο συμφωνίες άσκησε από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος.

Βέλη σε μια σειρά σημείων των δυο συμφωνιών εξαπέλυσε ο Αντώνης Μυλωνάκης, με την Ελληνική Λύση να τοποθετείται στην Ολομέλεια για την τελική στάση της. Τέλος από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα τόνισε πως “η Ελλάδα σύρεται σε βεβιασμένες συμφωνίες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v