Μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Συνολικά 177 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής είπαν «ναι» στην παραπομπή για οκτώ συνολικά αδικήματα, ενώ υπήρξαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Να σημειωθεί πως από την ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης: το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 (που είχε αποχωρήσει και από τη συζήτηση).
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως «τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα ψήφισαν μόνα τους καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους. Δεν θα μπούμε στα ενδοοικογενειακά τους, ας τα λύσουν μόνοι τους».
Η συνεδρίαση
Η πολιτική αντιπαράθεση «ξεδιπλώθηκε» σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Μπαράζ αναφορών υπήρχε κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στα εθνικά θέματα, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε από τη Novartis μέχρι το Μάτι. Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους, καθώς σημειώθηκε επεισόδιο στην Ολομέλεια με αποτέλεσμα την αποβολή του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μάρκου.
Σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης υπήρξε «μπρα ντε φερ» μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πλέον χαρακτηριστικός διαξιφισμός ήταν μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη, ενώ το βράδυ υπήρξε πολιτική «κόντρα» μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση πως «την ώρα της κρίσης» συνεδριάζει η Βουλή για «να βαθύνει τον διχασμό». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «o Κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει στη Βουλή για να ενημερώσει, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου».
Για μία σκοτεινή σκευωρία έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως το «μέχρι τέλους» ήταν η υπόσχεση ενός ανθρώπου για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του και για την απόδοση Δικαιοσύνης για τους ενόχους. Προσέθεσε δε, «κύριε Τσίπρα, το "μέχρι τέλους" δεν είναι μνημόνιο να το σκίσετε με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Δεν είναι δημοψήφισμα να το μετατρέψετε σε μιαν ακόμα κωλοτούμπα. Είναι στάση ζωής».
«Η πολιτική ζωή του τόπου οδηγείται σε ναρκοπέδιο» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για «μαφιόζικες πρακτικές» και επισημαίνοντας πως «απώτερος στόχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας». Για να προσθέσει πως «ο πόλεμος της λάσπης και της κασέτας έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του».
Με αναφορές στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «ώρα εθνικής ομοψυχίας» και επισημαίνοντας πως πρέπει «να συγκληθεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών». Παράλληλα εξαπέλυσε «βέλη» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν έχει το ηθικό ανάστημα και την πολιτική αξιοπιστία για να επιτελέσει τον ρόλο του. Το ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πλάνη».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι επιδίωξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να γράψουν ένα ακόμα επεισόδιο στη μεταξύ τους αντιπαράθεση σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Για να προσθέσει ότι ακόμα και όταν η μεταξύ τους κόντρα ξεφεύγει από τα σκάνδαλα, επικεντρώνει στα θέματα που βοηθούν τα δύο κόμματα να κρύψουν τη στρατηγική τους ταύτιση στα κύρια ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή του λαού.
Να σημειωθεί πως η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα: Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση. Απόπειρα εκβίασης. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου. Δωροληψία υπαλλήλου. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία).