Ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, εν μέσω πολιτικών συγκρούσεων. Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια, μετά από ένα διήμερο εξελίξεων. Οι επιμέρους αλλαγές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα είχαν ως αποτέλεσμα το Κίνημα Αλλαγής να πει χθες πως ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο .
Ωστόσο σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μάλιστα στην έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 κατέθεσαν αίτηση αντισυνταγματικότητας .
«Το νομοσχέδιο είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό» επεσήμανε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Ραγκούσης και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Το λόγο πήρε από το ΜέΡΑ 25 η Αγγελική Αδαμοπούλου, ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένες διατάξεις.
Νωρίτερα στην έκθεση του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής υποστηρίζει ότι από μόνη της η μη γνωστοποίηση συνάθροισης δεν μπορεί να αποτελεί λόγο απαγόρευσής της. Όσον αφορά στην απαγόρευση αντιδιαδήλωσης τονίζει ότι η απαγόρευση «αντισυνάθροισης» δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση που επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Επίσης αναφέρει πως «γεννάται προβληματισμός κατά το μέρος που, εξ αποτελέσματος, εισάγεται σύστημα οιονεί εγγυητικής ευθύνης του οργανωτή» . Παραθέτει δε συγκεκριμένο απόσπασμα από τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για την ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών.
Σε ψηφοφορία που ακολούθησε το αίτημα αντισυνταγματικότητας δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία και ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε περαιτέρω νομοτεχνικές βελτιώσεις, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.