Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Νομοτεχνικές βελτιώσεις και σφοδρές αντιδράσεις

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά να ρυθμιστεί το ζήτημα», σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν θα μπει σε διάλογο για την κατάργηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Νομοτεχνικές βελτιώσεις και σφοδρές αντιδράσεις

Με επιμέρους αλλαγές σε κάποια άρθρα εισάγεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις και θα ακολουθήσει την Πέμπτη ψηφοφορία. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά να ρυθμιστεί το ζήτημα» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που κατάθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλης.

Σφοδρά πυρά εξαπολύουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής στην Ολομέλεια, μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Στις τροποποιήσεις προβλέπεται πως το σημείο το οποίο ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», αντικαθίσταται από τη λέξη «επιτρέπεται». Επίσης στο κομμάτι της απαγόρευσης προστίθεται ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη Προέδρου Πρωτοδικών (αν δεν έχει απαντήσει στις τελευταίες 24 ώρες σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση). Σε περίπτωση διάλυσης της συγκέντρωσης παρίσταται ο εισαγγελέας και συμφωνεί (αν δεν παρίσταται, ενημερώνεται αμελλητί). Τέλος, στο άρθρο 13, η παράγραφος που έλεγε ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία που είναι απαγορευμένη τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση καταργείται.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Καραγκούνης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που στη φιλοσοφία του και στις επιμέρους διατάξεις προβλέπει ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ πως κατακεραυνώνει το νομοσχέδιο χωρίς να καταθέτει καμία πρόταση.

«Κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν θα μπει σε διάλογο για την κατάργηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», απάντησε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Ραγκούσης. Συνέχισε κάνοντας λόγο για ένα κατάφωρα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο και επικαλέστηκε γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Μη φέρετε στην Ολομέλεια αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» επεσήμανε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

Για «ψεύτικα και προσχηματικά επιχειρήματα της κυβέρνησης» έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε από το ΜέΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλου. Κριτική σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησε από την Ελληνική Λύση ο Αντώνης Μυλωνάκης.

* Δείτε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v