Ένα χρόνο ζωής κλείνει αύριο Τρίτη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν τον απολογισμό των πεπραγμένων, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τους επόμενους στόχους.
Ήταν μια αναμφίβολα περίεργη χρονιά, με πρωτόγνωρες καταστάσεις, μεγάλες δυσκολίες και πολλά ανοιχτά μέτωπα, ωστόσο το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσδίδει θετικό πρόσημο στη συνολική προσπάθεια και στα αποτελέσματά της.
Η απρόσμενη πανδημία του κορονωϊού έφερε τα «πάνω κάτω», η αντιμετώπισή της σε υγειονομικό επίπεδο ήταν αποτελεσματική, όπως άλλωστε προηγουμένως και η μεταναστευτική κρίση στον Έβρο, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να εκβιάσει την Ευρώπη, σπρώχνοντας μεγάλες μάζες προσφύγων και μεταναστών προς το ελληνικό έδαφος.
Από την άλλη, η επιλογή της διασφάλισης της δημόσιας υγείας επέφερε αναπόφευκτα τα αντίθετα αποτελέσματα στην οικονομία. Η ύφεση αναμένεται τεράστια, χωρίς ακόμα και έχει ξεκαθαρίσει το τελικό ύψος της και εκεί έγκειται το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του από εδώ και πέρα. Πώς δηλαδή θα ορθοποδήσει και θα ξαναμπεί σε ομαλή τροχιά η ελληνική οικονομία, με κορυφαίο «αγκάθι» της τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον τομέα της απασχόλησης.
«Η κρίση είναι βαθιά και είναι επώδυνη, κυρίως για τον κόσμο της εργασίας», αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή και το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας και η προστασία αυτής. Ένα πεδίο στο οποίο ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήσει κανένα περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακή αξιοποίηση.
Βασικός στόχος, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και να μπουν όσο το δυνατόν λιγότερα λουκέτα στην αγορά, σχέδιο που μπορεί να γίνει πράξη όχι μόνο με τα μέτρα απευθείας στήριξης της εργασίας αλλά και με τα διάφορα εργαλεία παροχής ρευστότητας.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Παρασκευή, «η κυβέρνηση συζητά να φέρει πιο μπροστά ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέραν της προσπάθειας την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του οποίου θα προβλέπεται η επιδότηση ασφαλιστικών-εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν θα απολύουν αλλά θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Απότομη αύξηση
Προσώρας, πάντως, και ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αυτό το οποίο μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να αποτραπεί μία απότομη αύξηση της ανεργίας, όπως αυτή παρατηρείται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική και, στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Συν-εργασία», ανακοίνωσε τη νέα δέσμη μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας, ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό», αναφέρει, σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «δυναμικές παρεμβάσεις» και για «διαφύλαξη πυρομαχικών, για να μπορούμε να τα αξιοποιούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και όταν το επιτάσσουν οι περιστάσεις». Επιδίωξή του, σύμφωνα με συνεργάτη του, είναι να καλυφθεί κάθε κατηγορία εργαζομένων και γι’ αυτό, αν χρειαστεί, θα διορθώνεται κάθε ειδικότερη ρύθμιση, με την ενίσχυση από πρόσθετους πόρους.
Τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης εορτάζονται εν μέσω των φημών για πρόωρες κάλπες που διαψεύδονται εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και των σεναρίων για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος ουσιαστικά έχει επιβεβαιωθεί και προαναγγελθεί.
Το πιο πιθανό είναι οι «διορθωτικές κινήσεις», όπως τις έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης, να λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες, με κάποιους να τις προσδιορίζουν γύρω στο προσεχές Σαββατοκύριακο. Το θέμα είναι αυτό που μονοπωλεί τις συζητήσεις στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και μεταξύ των υπουργών, με κοινή τη διαπίστωση ότι κάποιοι από αυτούς… υπολειτουργούν, περιμένοντας με αγωνία την απόφαση του πρωθυπουργού για το πολιτικό τους μέλλον.