Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση του νομοσχεδίου, που αφορά στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα και ήδη δέχεται σφοδρά πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
Απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «αυτοί που ρίχνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα χρησιμοποίησαν χουντικό νόμο και βασιλικό διάταγμα για να διαλύσουν νόμιμες συγκεντρώσεις και σήμερα έρχονται εδώ και μιλάνε για χούντα». Σημείωσε πως είναι ανοιχτός να υπάρξουν βελτιώσεις αρκεί «να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να πάμε μπροστά».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε «να μου πείτε ένα άρθρο του νομοσχεδίου που εμποδίζει τον πολίτη να διαδηλώσει» και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει ούτε μια σειρά στο νομοσχέδιο, ούτε ένα τέτοιο άρθρο». Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση «βαδίζει με οδηγό τη συναίνεση» , ενώ σημείωσε πως «δεν είμαστε εδώ για πυροτεχνήματα».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως η διάλυση των συγκεντρώσεων θα γίνεται παρουσία εισαγγελέα και δεν θα το κάνει μόνη της η αστυνομική αρχή. Παράλληλα τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να ρυθμιστεί το θέμα. Όσον αφορά στο θέμα του «οργανωτή» της συγκέντρωσης είπε πως στόχος είναι να αποτρέπουν οι οργανωτές και η αστυνομία να παρεισφρέουν ακραία στοιχεία που κάνουν ζημιές και τελικά να πληρώνουν τα «κορόιδα», οι Έλληνες πολίτες.
Σφοδρή κριτική άσκησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνοντας πως «τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις συγκεντρώσεις ήταν επί χούντας το 1971. Τα νομοθετικά διατάγματα παρέμειναν νεκρά σε όλη τη διάρκεια της Αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας».
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «ομοιότητες των δύο νομοθετημάτων» και αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από τα δύο κείμενα για τη διάλυση συνάθροισης, την απαγόρευση συνάθροισης, τη συνεργασία Οργανωτή Αρχών και την ευθύνη Οργανωτή.
Πυρά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως «ο κύριος Χρυσοχοΐδης έχει αναλάβει να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κυρίου Μητσοτάκη και την κάνει με χαρά» . Συνέχισε χαρακτηρίζοντας τον υπουργό «εμπροσθοφυλακή της δεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας». Για να προσθέσει πως η κυβέρνηση προχωρά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις γιατί «φοβάται την κοινωνική έκρηξη που είναι προ των πυλών».
Από το Κίνημα Αλλαγής τονίζεται πως πρέπει να υπάρχουν κανόνες που αφορούν στις πορείες, ωστόσο «από την πρόταση της κυβέρνησης λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις, που προβλέπονταν στην πρόταση Καμίνη- Αλιβιζάτου». Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως «το νομοσχέδιο το θεωρώ προβληματικό. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνετε για να καθορίσουμε τη στάση μας».
Σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική στο νομοσχέδιο από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Για «νομοθετικό τερατούργημα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «το απαράδεκτο νομοσχέδιο». Για «κατάπτυστο νομοσχέδιο» μίλησε από το ΜέΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλου, ζητώντας επίσης την απόσυρση του.
Τέλος από την Ελληνική Λύση ο Αντώνης Μυλωνάκης ζήτησε αυστηροποίηση των ποινών για τη φθορά ξένης περιουσίας.