Μητσοτάκης: Αναγνωρίστηκαν κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά

Για θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων έκανε λόγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία με Ιταλία. «Κάναμε τα νερά που μας ενώνουν ήρεμα νερά... εύχομαι να βρούμε γόνιμη συνέχεια και με άλλα κράτη».

Μητσοτάκης: Αναγνωρίστηκαν κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά

Με αναφορά στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο πως τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία».

Προσέθεσε πως «αντιμετωπίστηκε μία εκκρεμότητα» και έκανε λόγο για ένα «ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για όλη την περιοχή».

Μάλιστα τόνισε πως «κάναμε τα νερά που μας ενώνουν ήρεμα νερά» και προσέθεσε «εύχομαι να βρούμε γόνιμη συνέχεια και με άλλα κράτη».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων, η οποία δεν ήρθε ούτε ξαφνικά ούτε τυχαία αλλά «είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς».

Προσέθεσε πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση, γιατί έχει μαζί της το διεθνές δίκαιο, έχει ισχυρούς συμμάχους, έχει τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Στη συνέχεια σημείωσε πως σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να υπάρχουν ανούσιες πολιτικές εντάσεις, ενώ ευχήθηκε το κλίμα εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα.

Η παιδεία 

“H επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης” σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον κρίσιμο αυτό τομέα. Μιλώντας στην Ολομέλεια- με αφορμή την κριτική της αντιπολίτευσης για το χρόνο ψήφισης των διατάξεων για την Παιδεία- σημείωσε πως προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση και πολλές από τις επισημάνσεις έχουν ληφθεί υπόψη.

Κατά την τοποθέτηση του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε "ένα σύστημα εκπαίδευσης ανοιχτό για όλους. Ένα σύστημα εκπαίδευσης υψηλών προσδοκιών και υψηλών απαιτήσεων". Απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών επεσήμανε χαρακτηριστικά «να σοβαρευτούμε» και επικαλέστηκε στοιχεία για την ικανότητα των παιδιών να αφομοιώνουν πολλές γλώσσες.

Όσον αφορά στην επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών τόνισε πως το σχολείο θα πρέπει να μην περιορίζεται μόνο στη μετάδοση γνώσεων αλλά και ήθους και μίλησε για “ένα σχολείο που διδάσκει δικαιώματα και υποχρεώσεις”.

Ειδική αναφορά έκανε στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, θέμα το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως είπε “εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι αυτή την επίμονη άρνηση για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, εκτός αν η ανησυχία είναι η αξιολόγηση”.

Παράλληλα κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να μην ασκεί μόνο κριτική, αλλά να πει πως υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα επεσήμανε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν ήταν στην αίθουσα, λέγοντας πως αποφεύγει τις συζητήσεις όταν είναι παρόντες στην αίθουσα οι πολιτικοί αρχηγοί και επιλέγει να μιλά σε άλλο χρόνο.

Στο θέμα των πανεπιστημίων ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “ένα παράθυρο στο μέλλον” και αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνεται να συνάπτουν συμφωνίες για συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Σημείωσε δε πως θέλουμε να προσελκύσουμε στα δημόσια πανεπιστήμια αλλοδαπούς φοιτητές, που θα πληρώνουν δίδακτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v