Βουλή: Κάτω από το χαλί τα προβλήματα στην Παιδεία

«Αιφνιδιασμός που κρύβει αδυναμίες», «αντιεκπαιδευτική αντίληψη», «αναχρονιστικό και συντηρητικό», που οδηγεί σε «σχολεία της αγοράς» με μαθητές «πελάτες». Αυτοί είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο.

Βουλή: Κάτω από το χαλί τα προβλήματα στην Παιδεία

Με «πυρά» της αντιπολίτευσης διεξάγεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ψηφίζεται αύριο. Υψηλούς τόνους κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης λένε «όχι» επί της αρχής.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέλει να οδηγήσει σε «σχολεία της αγοράς» με μαθητές «πελάτες». Χαρακτήρισε «επικίνδυνη οπισθοδρόμηση» την αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, ενώ άσκησε κριτική και σε μια σειρά άλλων διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο (για παράδειγμα τις ώρες διδασκαλίες της κοινωνιολογίας σε σχέση με τα λατινικά, το θέμα των αγγλικών στα νηπιαγωγεία κ.α.).

Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε πως «αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι διάλυση και απορρύθμιση». Μίλησε για σχολεία διαφορετικών «ταχυτήτων» και σημείωσε, «δεν πιστεύουμε στα πρότυπα σχολεία του άκρατου ανταγωνισμού» αλλά «θέλουμε ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας». Συνέχισε την κριτική θέτοντας το ερώτημα «θέλουμε άριστα σχολεία για όλους ή σχολεία για τους υποτιθέμενους αρίστους;». Παράλληλα μίλησε για «υπουργό Παιδείας σε καραντίνα από την κοινωνία και τα κόμματα» και «υπουργό των καμερών», κάνοντας λόγο για «διάλυση του σχολείου για χάρη μια υποτιθέμενης επιστροφής στην κανονικότητα».

Από το Κίνημα Αλλαγής, η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε ότι «δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος και ο κατάλληλος τρόπος» για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν λύνει φλέγοντα ζητήματα που σχετίζονται με την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση για την παιδεία. «Τον αιφνιδιασμό τον έχει ανάγκη αυτός που θέλει να κρύψει αδυναμίες», σημείωσε και προσέθεσε πως μιλάμε για «ένα σχολείο που συνεχίζει με ένα ρετούς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ιωάννης Δελής από το ΚΚΕ, που χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» τον τίτλο του νομοσχεδίου για «αναβάθμιση του σχολείου». Μίλησε για «συνέχεια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής» και άσκησε κριτική τόσο στις νέες διατάξεις όσο και σε προηγούμενες ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορεί να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση», σημείωσε και μίλησε για ένα αναχρονιστικό και συντηρητικό νομοσχέδιο.

Κριτική σε επιμέρους διατάξεις άσκησε από την Ελληνική Λύση η Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που εκπροσωπεί παθογένειες του παρελθόντος. Τέλος, από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως «κινείστε πίσω από τις απαιτήσεις της εποχής» και έκανε λόγο για «αντιεκπαιδευτική αντίληψη» του νομοσχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v