Με αρκετές κρίσιμες λεπτομέρειες να μην είχαν αποσαφηνιστεί μέχρι και χθες το απόγευμα, όσον αφορά τις συνθήκες με τις οποίες η χώρα θα αρχίσει να μεταβαίνει στη «νέα κανονικότητα», στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν αντίστροφα για τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στις 6 μ.μ.
Αρκετά ήταν ακόμα τα ανοιχτά ζητήματα που είχαν να κάνουν κυρίως για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την προσεχή Δευτέρα, όταν και θα αρχίσουν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και των υφυπουργών οι αρμοδιότητες των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση, αναζητώντας τους καλύτερους δυνατούς όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η ασφαλέστερη έξοδος από τα σπίτια.
Όπως για παράδειγμα, ο τρόπος χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Από τα μέσα Μαΐου, αυτά θα ξεκινήσουν και πάλι να κυκλοφορούν στο σύνολό τους, ενώ τώρα κινούνται σε ποσοστό 60%. Για να αποφεύγεται μάλιστα ο συνωστισμός τόσο στις εργασίες τους όσο και στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής, το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να κατέληξε στη σταδιακή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις εργασίες τους, σε τρεις διαφορετικές, διαδοχικές ώρες, στις 7, στις 8 και στις 9 π.μ.
Ένα άλλο ζήτημα είναι με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργούν τα μικρά καταστήματα τα οποία θα ανοίξουν την άλλη εβδομάδα. Χθες υπήρξε μία σύγχυση, με παρερμηνεία δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν θα ισχύσουν περιορισμοί εισόδου των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και στις μικρές σε εμβαδό επιχειρήσεις, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί για το πόσοι θα μπορούν να εισέρχονται, προκειμένου να αποφεύγονται συνωστισμοί.
Χρήση μάσκας
Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται και η χρήση μάσκας, την οποία θα φορούν οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι εισερχόμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους. Στο ερώτημα αν υπάρχει επάρκεια μασκών στη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψής τους.
Κομβικό σημείο για τη θετική έκβαση του συνολικού σχεδιασμού θεωρείται η συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη σταδιακή άρση των μέτρων. Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, θα γίνεται τεστάρισμα των δεδομένων από τους ειδικούς και «αναλόγως ή θα προχωράμε σε ελάφρυνση της κατάστασης ή θα λαμβάνονται μέτρα».
Κάπως έτσι αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση και στο θέμα των σχολείων. Είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που μέχρι και την τελευταία στιγμή βρίσκει διαφορετικές απόψεις, ακόμα και μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατόπιν εισήγησης της ειδικής Επιτροπής, είναι τα σχολεία να ανοίξουν σταδιακά, με αρχή την 11η Μαΐου. Από εκεί και πέρα, όμως, η ομαλή ή μη εξάπλωση του ιού θα κρίνει τη συνέχεια και το κατά πόσο θα εφαρμοστεί εμπράκτως ο αρχικός σχεδιασμός. Ειδικά για τα σχολεία, οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις. Σήμερα από τον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα και αύριο από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι λεπτομέρειες και οι διευκρινίσεις.
Αντίθετα, για τα άλλα ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα τοποθετηθούν σήμερα, αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για τους Ακη Σκέρτσο, Γιάννη Κεφαλογιάννη (Υποδομών και Μεταφορών), Νίκο Χαρδαλιά (Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων), Νίκο Παπαθανάση (Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλη Κοντοζαμάνη (Υγείας) και Θοδωρή Λιβάνιο (Εσωτερικών).